Bono híres énekes U2

Híres rockzenészekről jelentek meg könyvek Magyarországon

Kultúra

Az elmúlt évtizedek rockzenéjét meghatározó három kiemelkedő rockzenészről, énekesről, Bonóról, Dave Grohlról és Chris Cornellről is életrajzi kötet jelent meg magyarul a napokban.

A U2 frontembere, Bono Surrender – 40 dal, egy történet című könyve az Open Books, Dave Grohl (Foo Fighters, ex-Nirvana) A történetmondó című önéletrajza a Trubadúr kiadó, az öt éve elhunyt Soundgarden-énekes, Chris Cornell életét bemutató Rohadtul isteni pedig a Cser kiadó gondozásában jelent meg.

Bono (született Paul David Hewson) első könyvének negyven fejezetét U2-dalok címei adják, amelyek személyes best of-ként is felfoghatóak. Az énekes őszinte visszatekintésében feltárulnak a dublini gyerekkor emlékei, a tinibandából stadionokat megtöltő világhírű rockegyüttes, a U2 felemelkedésének stációi, és a sztár belső vívódásai is.

Az énekes ír aktivistaként átélt időszakairől, az emberi jogok és a társadalmi igazságosság érdekében tett erőfeszítéseiről. A Surrender című könyv mégis elsősorban szerelmi vallomás feleségének, Alinak, akit azon a héten hívott először randevúra, amikor a U2 először próbált együtt. A Dési András György által fordított könyvet Bono rajzai és egy nem szokványos fotómontázs-melléklet teszi teljessé.

Napjaink igazi rock szupersztárja Dave Grohl is, aki A történetmondó – Emlékek életről és zenéről címmmel írt önéletrajzot. A Nirvana egykori dobosából a Foo Fighters frontemberévé vált zenész közvetlen hangon idézi fel karrierje és civil élete főbb állomásait. Sztori sztori hátán, ezekhez Grohl többször kapcsolja tanulságként filmes élményeit. Szembesülhetünk ugyanakkor a rocker komolyabb, önelemző arcával is, amikor félelmeiről, fájdalmairól, veszteségeiről ír, például Kurt Cobain haláláról vagy amikor 2015-ben egy göteborgi koncerten lezuhant a színpadról és összetörte magát.

A tizenötszörös Grammy-díjas Dave Grohl könyve tavaly jelent meg az Egyesült Államokban (a magyar fordítás Pritz Péter munkája), a Foo Fighters dobosa, Taylor Hawkins pedig idén halt meg – a zenekar története talán mégis folytatódik.

Chris Cornell, a Soundgarden és az Audioslave énekes-dalszerzője 52 évesen követett el öngyilkosságot 2017-ben. A Draveczki-Ury Ádám fordításában magyarul is megjelent Rohadtul isteni című könyv Cornell életének története. A mélyről induló, majd generációja egyik ünnepelt rocksztárjává és szószólójává vált előadó életét a seattle-i rockújságíró, Corbin Reiff mutatja be a az őt jól ismerők és a vele együtt dolgozók közreműködésével, a Chris Cornell-lel készült korabeli interjúkkal kiegészítve.