bank, Takarékbank, kamat, pénz, hitel

Jóváhagyták az MKB Bank és a Takarékbank egyesülését

Gazdaság

Az MKB Bank és a Takarékbank közgyűlése pénteken elfogadta a Magyar Bankholding fúziós menetrendjének második lépését, ennek értelmében 2023. május 1-jén egyesül a bankcsoport két tagbankja, és MBH Bank Nyrt. néven, egységes márkanévvel és arculattal folytatja működését – tájékoztatta a Magyar Bankholding az MTI-t.

A közlemény szerint az így létrejövő nagybank Magyarország második legnagyobb bankja lesz, közel 11 ezer milliárd forintos mérlegfőösszeggel, 2,3 millió ügyféllel és számos területen piacvezető pozícióval. A fúzió következő lépésének megvalósításához szükséges felügyeleti engedélyeztetés folyamatban van.

Az MKB Bank közgyűlése döntött az MKB tőkéjének 23 milliárd forintot meghaladó megemeléséről is, amelynek értelmében december 9-ével csaknem 322 milliárd forintra nő a hitelintézet alaptőkéje. Az egyesülés során az MKB Bankba beolvad a Takarékbank. A bank jövő májusi csatlakozásával lezárul a magyar bankszektorban történelmi jelentőségű, de a régióban is egyedülálló fúziós folyamat – fogalmaztak a közleményben.

A Magyar Bankholding a Takarékbank csatlakozásáig a belső működést harmonizálja, emellett folyamatosan zajlik a munka a banki informatikai rendszerek fejlesztésén és egyesítésén. A bankholding hangsúlyozta: kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fúziós folyamat és az átmárkázás lépései a Takarékbank és az MKB Bank ügyfelei számára zökkenőmentesen, minél gördülékenyebben történjenek.

A fúziós folyamat végső lépése a Magyar Nemzeti Bank engedélyének birtokában valósul meg, az ezzel kapcsolatos felügyeleti eljárás jelenleg is folyamatban van – áll a közleményben.