Megújult a Tócóskert - zöld város program Debrecenben

Zöld Város Program: EU-s pénzből újult meg a Tócóskert – fotók

Helyi hírek

A Tócóskert gazdaságélénkítő környezeti megújítása elnevezésű, TOP-6.3.2-16-DE1-2017-00002 azonosító számú projekt keretében befejeződött a zöldterületi rekonstrukció a városrészben – közölte a debreceni önkormányzat. Ebből az alkalomból tartott a helyszínen sajtótájékoztatót Papp László, Debrecen polgármestere, Pósán László országgyűlési képviselő, valamint Csaholczi Attila és Varga András, az érintett területek önkormányzati képviselői 2022. december 9-én.

Papp László elmondta, 2018 decemberében indult a 2014-2020 közötti európai uniós fejlesztési ciklus TOP-os forrásaiból a Zöld Város Program, melynek keretében tíz városrész megújítását tervezte Debrecen önkormányzata. E program végéhez közeledünk, s az egyik legnagyobb léptékű fejlesztés a Tócóskertben zajlott az elmúlt hónapokban.

Megújult a Tócóskert - zöld város program Debrecenben

A városnak ez a része, valamint a szomszédos Tócóvölgy számos beruházásban volt érintett az elmúlt időszakban, melyek közül a polgármester a kerékpárút-hálózat, valamint a Kishegyesi út fejlesztését említette meg. Papp László hangsúlyozta: a Zöld Város Program keretében a TOP Plusz forrásaiból szeretne az önkormányzat további fejlesztéseket végrehajtani.

Megújult a Tócóskert - zöld város program Debrecenben

A Tócóvölgyben például egy háromhektáros parkot kívánnak létesíteni. A Zöld Város Program a Tócóskertben 2021 novemberében indult azzal a céllal, hogy megtörténjen a zöldterületek minőségi megújítása. Erre a célra A Tócóskert gazdaságélénkítő környezeti megújítása elnevezésű projektben összesen 719 millió forint vissza nem térítendő támogatás állt rendelkezésre, melyből a konkrét építési célokat 641 millió forint szolgálta. Mindennek köszönhetően összességében 100 ezer négyzetméteres területen – 10 hektáron – zajlottak a fejlesztések, melyeknek három nagy fókuszterülete volt. Az egyik a zöldterületek minőségi fejlesztése, melynek keretében például 140 fa, cserjék és évelő növények elültetésére került sor.

Megújult a Tócóskert - zöld város program Debrecenben

Nagyon fontosak voltak a közlekedésfejlesztési elemek is: 89 férőhelyes parkolót hoztak létre a Kishegyesi út és Derék utca térségében, új gyalogátkelőhelyet, valamint járdát alakítottak ki a Derék utca és a Vincellér utca kereszteződésében. Teljes hosszában megújult a Holló László sétány. A program szabadidős és kényelmi célú fejlesztéseket is tartalmazott. Több játszótér újult meg, új játszótér is épült KRESZ-pályával.

Megújult a Tócóskert - zöld város program Debrecenben

Mivel a lakótelepeken rendkívül nagy jelentősége van annak, hogy az állatok mozgásigényét ki lehessen elégíteni, olyan területen, ahol ez a mindennapi életet nem zavarja, kutyafuttató is épült. Papp László a városrész fejlődése kapcsán említést tett a tócóskerti kispiac megújításáról is, ami egy korábbi projekt része volt. Annak kapcsán, hogy a Tócóskert és a Tócóvölgy Zöld Város Programjai az előző európai uniós fejlesztési ciklus tekintetében véget értek, a polgármester megköszönte az itt lakók türelmét, hiszen minden beruházás, építkezés nehézségekkel és kellemetlenségekkel is jár, de a megújult területek nagy szolgálatot tudnak majd tenni az itt élők számára.

Megújult a Tócóskert - zöld város program Debrecenben

A polgármester hangsúlyozta: Debrecen évek óta olyan fejlesztési programot hajt végre, amelynek kifejezett célja az, hogy a város minden pontján érzékelhető legyen a haladás, a fejlődés, a körülmények javulása. Ezt a Zöld Város Program is nagyon jól szimbolizálja abban a tíz városrészben, ahol e program keretében beruházások zajlottak – elsősorban a lakótelepeken, ahol megépítésüket követően évtizedeken keresztül nem volt hasonló, átfogó zöldterület-fejlesztési program. Ez a munka sikeres volt, s Papp László bízik abban, hogy mindez elnyeri az adott lakóterületeken élők tetszését. A város igyekszik a következő európai uniós fejlesztési ciklusban is folytatni ezeket a fejlesztéseket.

Megújult a Tócóskert - zöld város program Debrecenben

Varga András önkormányzati képviselő szintén azt hangsúlyozta, hogy a Tócóskerti lakótelep megépülése óta ez volt a legnagyobb volumenű és legkomplexebb beruházás. Mint elmondta, már a program tervezése kezdetén maximálisan próbálták figyelembe venni a lakosság kéréseit, s ez a kivitelezés idején is folytatódott. A városrész önkormányzati képviselői folyamatosan részt vettek az egyeztetéseken, s tolmácsolták a lakossági észrevételeket az illetékeseknek, akik rugalmasságot és támogató magatartást tanúsítottak.

Megújult a Tócóskert - zöld város program Debrecenben

Arra törekedtek, hogy a gyalogosok által használt útvonalakat szilárd burkolattal lássák el, a régi, kopott járdákat megújítsák, s ahol csak lehetett, a zöldterületek nagyságát növeljék. A program kiemelt része volt a meglévő zöldfelületek megújítása: a fák, 4 ezer cserje, 3 ezer évelő növény elültetése és a gyepfelület frissítése is ezt bizonyítja. – Bátran kijelenthetjük, hogy 2022 a Tócóskert fejlesztésének éve volt. Hiszem, hogy a projekt megvalósítása példaértékű – mondta Varga András, aki megköszönte a tócoskertieknek, hogy észrevételeikkel, javaslataikkal, s akár kritikáikkal segítették a munkát, hiszen ez jó gyakorlatként szolgálhat a jövőben abból a szempontból, hogy a lakosság, a politikusok és a szakmai résztvevők közötti folyamatos párbeszéd hogyan teheti jobbá egy kivitelezés folyamatát.

Fotó: debreceni önkormányzat