Norman Reynolds Oscar díjas díszlettervező

Elhunyt Norman Reynolds a Csillagok háborúja Oscar-díjas brit díszlettervezője

Bulvár

Elhunyt 89 éves korában Norman Reynolds, a Csillagok háborúja Oscar-díjas brit díszlettervezője – számolt be róla a BBC hírportálja csütörtökön.

Reynolds az 1977-ben készült Csillagok háborúja díszlettervezőjeként dolgozott, majd a Star Wars-folytatások látványtervezője volt. Az India Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói című kalandfilm díszletterevezőjeként 1982-ben másodjára kapott Oscar-díjat az 1977-es csillagok háborúja film után. Steven Spielberg korábbi méltatásában a Star Wars-filmek és az Indiana Jones-filmek “kreatív magjaként” beszélt róla. “Az alázat és a zsenialitás ritka kombinációja egyesült benne” – hangsúlyozta a filmrendező hozzátéve, hogy Reynolds a díszlet- és látványtervezők több generációját inspirálta.

Reynolds híres látványtervezői munkái közé tartozott a Star Wars Yodájának Dagobah bolygója és a szénfagyasztó is, amellyel Han Solót megfagyasztották. A Star Wars-univerzum megjelenítésében végzett munkája olyan nagy hatású volt, hogy számos elemét a Disney+ streamingcsatornán most látható A Mandalóri című sorozatban is felhasználták.

Reynolds további munkái között szerepel a Superman, A Nap birodalma, A végső megoldás: Halál, a Visszatérés az Óz földjére és az első Mission: Impossible Tom Cruise főszereplésével. 1934-ben született Willesdenben, London északnyugati részén, de később Cheltenhambe költözött feleségével, Ann-nel. Hozzátartozóinak közleménye szerint békésen hunyt el családja körében.