Silicon Valley Bank

Kalifornia kormányzója elnöki segítséget kért a Silicon Valley Bank összeomlása miatt

Világ

Joe Biden elnökhöz fordult segítségért Kalifornia kormányzója, miután az egész állam gazdaságára súlyos hatással lehet a Silicon Valley Bank (SVB) összeomlása, ami az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja volt.

Gavin Newsom kormányzó azzal indokolta az elnöki beavatkozás szükségességét, hogy stabilizálják a helyzetet, és ezzel nem csak munkahelyeket és emberek megélhetését megvédve, de Kalifornia teljes innovációs ökoszisztémáját is. A két nap alatt összeomlott pénzintézet ügyfelei elsősorban vállalkozások voltak, főként technológiai cégek, kockázati tőkebefektető társaságok, valamint prémium borászatok, illetve tehetős magánszemélyek a technológiai iparág világából.

A Silicon Valley Bank csődje az Egyesült Államok történetének második legnagyobb pénzintézeti összeomlásaként emlegetik a szakértők, ami a legnagyobb 2008 óta. A csőd kihatással van tengerentúli vállalkozásokra is. Beszüntette működését a SVB londoni bankja, amely jelentős számú startup-vállalattal volt kapcsolatban. A bank London mellett irodákat tartott fenn többi között Indiában, Kínában, Németországban, Svédországban és Dániában.

A bank csődjében szerepet játszott komolyan megemelt amerikai alapkamat, ami része az infláció elleni küzdelemnek. A összeomláshoz hozzájárult a technológiai iparágban működő sok vállalat nehézsége. A pénzintézet működését már a nála elhelyezett betétekből volt kénytelen biztosítani, aminek nyomán a pénzügyi hatóságok pénteken közbeléptek és felügyelet alá helyezték.

Az amerikai szövetségi betétbiztosítás a 250 ezer dollár alatti betéttel rendelkező amerikai ügyfelek részére téríti meg a veszteséget, illetve próbál vevőt találni a bankra, hogy a nagyobb betétek se vesszenek el. A Silicon Valley bankot 1983-ban alapították kifejezetten azzal a céllal, hogy olyan cégekből toborozzák ügyfeleiket, amelyekbe kockázati tőketársaságok fektetnek összegeket. Ilyen vállalkozások jórészt a technológiai iparágban működnek. A bank a Szilícium-völgy vállalkozásainak jelentős részével volt kapcsolatban.