A kínai Sunwoda 580 milliárd forintos beruházással Nyíregyházán építi fel első európai üzemét

Nyíregyházi önkormányzat: zöld átállás=akkumulátorgyárak

Helyi hírek

A nemrég Nyíregyházán is megfordult HUMDA Zöld Életre Valók című roadshow egyik programeleme egy Miért építünk akkumulátorgyárakat? című kisfilm volt, amit a Nyíregyházi Televízióban is levetítenek.

Fotó: Csao Jang, Kína budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, Taj Cse-hua, a Sunwoda alelnöke, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Szabó Tünde fideszes országgyűlési képviselő, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere (b-j) a kínai Sunwoda beruházását bejelentő sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. július 27-én. Mintegy 580 milliárd forint értékű beruházással Nyíregyházán építi fel első európai üzemét a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója, a Sunwoda, és ennek nyomán több ezer új munkahely jön létre. MTI/Soós Lajos

A város önkormányzata biztos, ami biztos, saját honlapján is közzétette a videó szövegét, mert mint írják, a szerkesztőség “hosszú hónapok óta igyekszik bemutatni az elektromobilitáshoz kötődő szektor e fontos iparágát, több szempontból is”.

S mint köztudott, Nyíregyházán számos más gyártó (tehát a szeparátorfilmeket készítő dél-koreai W-Scope, az acélházakat gyártó német Boysen és az elektromos hőszivattyúkat előállító svéd Qvantum) mellett a kínai, a szektorban világszinten TOP 10-es Sunwoda is a Déli Ipari Parkban szándékozik felépíteni gyárát – utóbbi épp zöldátállást serkentő, elektromobilitást segítő akkumulátorokat gyárt majd elektromos járművekbe

– írják.

A HUMDA kisfilmje szerint Magyarország egyik nagy álma teljesedett be azzal, hogy jelentős szereplőjévé váltunk a személygépkocsik gyártásának, nemzetgazdaságunk egyik legjelentősebb szereplőjévé vált az autóipar, ezért különösen fontos a stratégiai változásokra időben reagálni.

Újabb akkumulátorgyár építését jelentették be Nyíregyházán

Emlékeztetnek, az Európai Bizottság elhatározta, hogy 2035 után az Európai Unióban nem lehet fosszilis energiával hajtott személygépkocsikat forgalomba hozni. Elhangzik, a részben vagy teljesen elektromos hajtású járművek hajtásláncának fontos eleme a ma már szinte minden esetben lítium alapú akkumulátor.

Még az alapvetően benzinnel vagy ritkább esetben dízellel működő, de elektromos hajtással is felszerelt mikro, mild vagy full hybrid modellekben is ott a néhány kilowattórás akkumulátor, mely eltárolja a lassítások energiáját, hogy azt gyorsításkor újra felhasználhassuk az elektromos hajtómotor segítségével.

“Az új járművekhez tehát új akkumulátorgyárakat is kell építeni”

– közli a kisfilm a nyíregyháziakkal is, sorolva az akkumulátorgyártás előnyeit. A hátrányokról, esetleges veszélyekről és környezeti károkról nem esik szó a HUMDA videójában.