Informatikai fennakadás miatt órákra leállt a Volkswagen csoport több gyára

Gazdaság

Informatikai fennakadás miatt órákra leállt a termelés a Volkswagen csoport (VW) számos üzemében, a német autóipari társaság tájékoztatása szerint a szerdán dél körül keletkezett problémát éjszaka sikerült orvosolni.

Az informatikai infrastruktúra működése helyreállt, “a hálózat ismét stabil” – közölte a cég csütörtök reggel.
Az eddigi adatok szerint informatikai támadás nem történt, és nincsenek arra utaló jelek, hogy külső hatások okozták a fennakadást. A termelés várhatóan terv szerint folytatódik, bár egyes rendszereket átmenetileg befolyásolhatja még az eset – tették hozzá.

A VW wolfsburgi központjában észlelt meghibásodás miatt a csoport névadó márkájának mind a négy németországi üzeme – Wolfsburg, Emden, Osnabrück, Zwickau – leállt, gondok akadtak három alkatrészgyárban és az Audinál is.
A helyzet kezelésére válságstábot állítottak fel. A vállalati hálózatot üzemeltető informatikai szolgáltató jellemzése szerint “hatalmas probléma” keletezett, amely nemcsak Németországban, hanem világszerte érintett VW-telephelyeket.

A Handelsblatt című üzleti lap jelentése szerint a számos fontos alkalmazást érintő meghibásodás még az amerikai Chattanoogában működő VW-gyárban is fennakadásokat okozott, márkaszervizek és értékesítő partnerek munkáját is hátráltatta. A VW az autóipar egyik legnagyobb szereplője, a csoporthoz tartozik a névadó Volkswagen és az Audi mellett a Bentley, a Bugatti, a Cupra, a Lamborghini, a Porsche, a Seat és a Skoda, valamint a Ducati sportmotorkerékpár, és saját márkájú haszonjárművei mellett a Scania és a MAN tehergépjárműveket is a VW gyártja.