Jövő héten már dolgozhatnak a Nyári diákmunka program résztvevői

Gazdaság

Július elsejétől munkába állhatnak az idei Nyári diákmunka programra jelentkező fiatalok, akik így a turizmus-vendéglátásban is hozzájárulhatnak a sikeres újrainduláshoz – emlékeztetett Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára szerdán a tárca MTI-nek küldött közleményében.

Az államtitkár hozzátette, a kormány 3 milliárd forintos keretösszegű programjával 16-25 év közötti, nappali képzésben tanuló középiskolásokat, egyetemistákat juttat szünidős álláshoz.

A diákok a programnak köszönhetően vagy önkormányzati, vagy a mezőgazdaság, a turizmus-vendéglátás területén folytatott nyári munkára jelentkezhetnek, legfeljebb két hónapra. A helyhatóságoknál maximum napi 6, a vállalkozásoknál akár napi 8 órában dolgozhatnak majd. Az önkormányzati munkáltató a teljes munkabért megkapja bértámogatásként. A cégek számára a munkabér összegének háromnegyedét téríti meg a kormány.

Schanda Tamás a közleményben hangsúlyozta, hogy a diákmunka a fiatalok és foglalkoztatóik szempontjából is nagyon hasznos lehetőség. A tanulóknak, hallgatóknak a korai munkatapasztalat megszerzése mellett tisztességes jövedelmet biztosít, a cégek pedig a mezőgazdasági idénymunkák miatt és az idegenforgalmi főszezonban megsokasodó feladatokhoz vehetnek így igénybe állandó munkatársaik mellett külső segéderőt.

Az államtitkár hozzátette: a kormány 2013 óta 210 ezer fiatal nyári munkavégzését támogatta összesen mintegy 20 milliárd forinttal. A Vállalkozások munkaerő támogatása programban pedig idén már több mint hatezer 25 év alatti álláskereső elhelyezkedéséhez járult hozzá több mint 3 milliárd forinttal.

Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke elmondta: “Magyarország a munka alapú társadalom stabil pillérein nyugszik, aminek a megerősítése az elmúlt évtized kormányzásának köszönhető. Ahogy vége a tanévnek, és jön a nyár, nagyon sok fiatal szeretné hasznosan eltölteni a szünidejét, munkatapasztalattal gazdagodni. A nyári diákmunka program ebben óriási segítséget nyújt, hiszen a kormányzati bértámogatásnak köszönhetően még inkább +megéri+ őket foglalkoztatni”. Hozzátette, hogy a kezdeményezés a korábbi években tagjaik szerint is nagy sikert aratott, ezért a Fidelitas részéről javasolták a kormánynak, hogy fontolja meg annak ismételt elindítását. Emellett szól a diákok önálló jövedelemhez jutásán túl az is, hogy az így megszerzett gyakorlat megkönnyíti későbbi elhelyezkedésüket. “A program elindításával a kormány ismét bizonyította, hogy a fiatalok mindenben számíthatnak rá” – áll a közleményben.

A program részletei a munka.hu oldalon érhetők el. A diákok június 15-e óta regisztrálhatnak a járási vagy fővárosi kerületi hivataloknál – tájékoztatott az ITM.