A szabolcsi nettó bér 150 ezer forinttal kevesebb mint a fővárosi

Gazdaság

Nominálisan egyre csak hízik a bérszakadék a legmagasabb és a legalacsonyabb átlagos nettó bér között Magyarországon. Arányaiban nézve konstans 80 százalékkal is többet ér a budapestiek munkája a Szabolcs megyeiekénél. –  olvasható a MFOR oldalán.

“A Központi Statisztikai Hivatal a keresetek statisztikájának legutóbbi közlésével párhuzamosan a területi adatokat is frissítette, melyekből kiderült, hogy forintosítva tovább hízik a bérszakadék a legnagyobb átlagos nettót regisztráló Budapest és a legalacsonyabbat regisztráló Szabolcs-Szatmár-Bereg megye között. Az ország legkeletibb megyéjében továbbra is annyit lehet keresni, mint lehetett a fővárosban még 2011-ben. Ahhoz pedig, hogy a jelenlegi átlagos nettó megfeleljen a 2012-es budapestinek, még tízezrekkel kellene emelkednie a szabolcsi átlagnak.

Budapesten a tavalyi év egészében az átlagos nettó fizetés 334 238 forint volt, amivel szemben Szabolcs-Szatmár-Beregben csak 184 238 forintot vihettek haza átlagosan a dolgozók. A különbség kereken 150 ezer forint.

A második legkisebb átlagos nettó fizetés Békés megyében érhető el, 194 408 forint. Előző évhez képest egyébként hatalmas változás, hogy míg 2019-ben még 7 megyében volt 200 ezer forint alatt az átlag nettó, addig tavaly már “csak” 3 megyére igaz ez:

  • Szabolcs-Szatmár-Bereg
  • és Békés mellett
  • még Nógrádban marad el a az összeg a 200 ezer forinttól.

A ranglista élén álló Budapesten egyébként már második éve, hogy átlépett a 300 ezer feletti tartományba az elérhető átlagbér, ám a fővárosi fizetések kiemelkedő mértékét jól jelzi, hogy azóta sem sikerült egy másik megyének sem követnie a fővárost. A második legmagasabb átlagnettó Győr-Moson-Sopronban is jócskán elmarad még a 300 ezertől, 278 899 forintot regisztrált a tavalyi évre a statisztikai hivatal. Ezt követően viszont helycsere történt, Fejér megye elveszítette a dobogó harmadik fokát; onnan Komárom-Esztergom megye ütötte ki 266 261 forinttal. A kormányfő régiójában a nettó átlagbér 261 260 forint volt, miközben 2019-ben még 2000 forinttal magasabb fizetést lehetett elérni itt, mint Komáromban.”

mfor.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük