A spanyolnátha már múlt idő, a tüdőgyulladás jelenkori probléma

Gazdaság

“Andriska! Aggodalmak közt élünk. Spanyol erősen dühöng. Eddig egészséges vagyok. Bandi bosszantóan hallgat. Soraidat folytonosan várom. Írjál édesem. Csókollak.” Ezek a sorok 1918. október 5-én jelentek meg a Pesti Napló hirdetései között. Akkoriban ugyanis, ha volt rá pénzed, a kor e-mail fiókjának, Messengerének használhattad a nyomtatott lapokat, üzenhettél röviden barátaidnak, kedvesednek, részvétedet fejezhetted ki, valamint hírt adhattál olyan világjárványokról, mint például a spanyolnátha. Szerencsére ma már jelentősen jobb a helyzet, sok betegség vakcinával megelőzhető, ilyen a pneumococcus okozta tüdőgyulladás is.

A spanyolnátha halálosabb volt, mint a világháborúk együttvéve.  Feltételezések szerint a Föld lakosságából minden ötödik embert érintett, tehát könnyen elképzelhető, hogy például szegény bosszantóan hallgató Bandi is áldozatává vált. Mindegy 500 millió főt fertőzött meg a kór, a halálos áldozatok számát pedig 20 és 100 millió fő közöttire becsülik. A betegség lázzal, fejfájással és végtagfájdalommal jelentkezett, szövődményeként igen gyakran tüdőgyulladás és légzési elégtelenség lépett fel.

„Szaporodnak a tüdőgyulladás esetei” – írta az egyik 1918-as lap, majd a végére lapozva a haláleseteknél is egymást érik a tüdőgyulladásról szóló említések. „Spanyol nátha támadta meg melyből tüdőgyulladás lett és ez végzett vele.” vagy “A betegség harmadik napján hirtelen tüdőgyulladás lépett fel.” de ilyen is akadt “A spanyolnátha nyomában fellépő tüdőgyulladás következtében 29 éves korában elhunyt.” Míg a spanyolnátháról általánosságban múlt időben beszélhetünk, a tüdőgyulladás jelenkori probléma, mely évente hozzávetőleg félmilliárd embert érint világszerte, több mint egymillió ember halálát okozva. A fejlődő országokban továbbra is az egyik vezető halálok, melyért több kórokozó is felelős.

Míg a spanyolnátha főleg a fiatalokat támadta meg, a pneumococcus okozta tüdőgyulladás ma jellemzően az idős korosztályt veszélyezteti, illetve azokat, akik krónikus betegségben szenvednek. A fiatalabb és alapbetegségektől mentes érintettek gyakrabban átvészelik a betegséget kórházi kezelés nélkül, de az idősekre jellemzően hosszadalmas kórházi ápolás vár.

Szerencsére védőoltással ma már a pneumococcus okozta tüdőgyulladás megelőzhető, a modern konjugált vakcina erősebb immunválaszt és hosszabb távú védettséget ad. A még nem oltott személyek esetében egy oltás is elegendő. A spanyolnátha esetében nem volt lehetőség védőoltás kifejlesztésére és alkalmazására, mely milliók életét menthette volna meg, de jelenleg mind az influenza mind a pneumococcus okozta tüdőgyulladás ellen megfelelő védőoltásokkal védekezhetünk.