Látássérültek számára is elérhetővé vált a Képmás

Gazdaság

Ősztől az eRikkancs akadálymentesített oldalon a látássérültek számára is elérhetővé váltak a KÉPMÁS magazin tartalmai. A felhasználók választhatnak a tisztán szöveges forma és az akadálymentes képekkel ellátott változat között. A hagyományos európai értékeket hirdető, havonta megjelenő, 100 oldalas magazin egy műfajának kereteit feszegető, a tudomány és a művészet eszközeit is segítségül hívó, érdekes, hasznos és szórakoztató kiadvány, hiteles megszólalókkal és értékeket kereső, problémaközpontú szemlélettel. Három, saját gyártású podcast-sorozata pedig különösen kedveltté vált és sok hallgatónak gyógyírt jelent a járványhelyzetben. Az ősz a Képmás kiadó életében nemcsak ezért volt fordulópont: megjelent a „konzervatív feminista fórumként” is definiált, egyre markánsabban jelenlévő Képmás online angol nyelvű változata, valamint a külhoni magyarok számára is elérhetővé vált a nyomtatott lapra az előfizetés.

„A KÉPMÁS a kezdetektől aktuális társadalmi kérdésekre keresi a választ, valós párbeszédet folytatva az érintett területek szereplőivel, fókuszban az emberi élet tiszteletével és a családok pótolhatatlan szerepének hangsúlyozásával. Fontosnak tartjuk, hogy az itt élő külföldiek, vagy a külföldön élő magyarok találkozhassanak olyan releváns családpolitikai tartalmakkal is, amelyeket a civil szféra fogalmaz meg – magyarázza Molnár-Bánffy Kata, a KÉPMÁS ügyvezető-tulajdonosa. – Régi tervünk valósult meg azzal, hogy elérhetővé vált a nyomtatott lap Erdélyben is, és úgy láttuk, most jött el az idő arra is, hogy felszámolva a nyelvi korlátokat, elindítsuk a magazin online, angol nyelvű változatát. Az oldal küldetésének szerves része, a fentieken túl, a magyar kulturális értékek közvetítése.”

2020 őszétől nemcsak a külhoniak juthatnak hozzá Képmáshoz, egyes számai az eRikkancs akadálymentesített oldalon elérhetővé válnak látássérültek számára is. A felhasználók választhatnak a tisztán szöveges forma és az akadálymentes képekkel ellátott változat között, így a vakok, a gyengénlátók és az időskorból eredő látásvesztéssel élők is megtalálhatják a nekik legmegfelelőbb verziót, és hallgathatják a KÉPMÁS tartalmait.[1]

Közvetlenül a pandémia első hulláma előtt fogalmazódott meg, majd a karantén időszaka alatt érezhetően erősödött az igény a kifejezetten személyes, mélyebb történetek feldolgozására, amelyek elgondolkodtatnak, új perspektívába helyezik a napi nehézségeket, és erőt adnak ezek kezeléséhez, megoldásához. Ekkor születtek meg a Képmás podcastjai: Tóth-Fazekas Andrea „Túlélők” és „Istenélmények sallang nélkül” című podcastjainak első adásai, és Joós Andrea „Tanárnő, kérem” podcast-sorozata is, amelyek a látássérültek számára is egy jó alternatívát kínálhatnak az értékes tartalomfogyasztásban.

 

A KÉPMÁS podcastjai

A „Túlélők” olyan súlyos élettörténeteket, eseményeket, személyes tragédiákat mutat be, amelyekből volt és van kiút, legyen az betegség, gyász, baleset, prostitúció, hajléktalanság, mozgáskorlátozottság, függőség, szenvedélybetegség stb., ha másképp nem, akkor azáltal, hogy az illető az őt érő negatív történéseket pozitív megközelítéssel tudja szemlélni, és a lehetőségekhez mérten a legtöbbet kihozza az adott helyzetből.

Az „Istenélmények sallang nélkül” felekezetektől függetlenül mutat be személyes istenélményeket közszereplők, művészek, szakemberek vagy kevésbé ismert vendégek megszólaltatásával, akik saját maguk tapasztalták meg Isten létezését. Nem vallási műsor: célja az, hogy mások élményét befogadva a hallgató közelebb kerülhessen a Teremtőhöz, vagy formálja világképét.

A „Tanárnő, kérem!” olyan innovátorokat mutat be, akik nem „menő” vállalkozás formájában, hanem az oktatás és a pszichológia területén tevékenykednek egy pozitív és ígéretes, élhető jövőért. Joós Andrea inspiráló, bátor és eredményes vízionáriusokkal beszélget a műsorban – tanárokkal, segítő szakemberekkel, pszichológusokkal.

Az egyes adások meghallgathatók ill. visszahallgathatók a Képmás Podcast rovatában, a YouTube-, a Spotify– és a Soundcloud-csatornáján, emellett megtalálhatók a legnépszerűbb podcast-applikációkban is: Google Podcasts, Breaker, Pocket Casts, Radio Public.

[1] A kiadványok megvásárlására regisztráció útján nyílik lehetőség. A szoftver megtalálható a weboldalon, illetve a Google Play és App Store áruházakban egyaránt.