Rendkívüli elhelyzés jár az életveszélyes ingatlanok lakóinak

Gazdaság

A lakások és helyiségek bérbeadásáról és a lakhatással kapcsolatos szociális feladatokról szóló debreceni helyi önkormányzati rendelet szerint, ha az életveszélyessé minősített lakásból kiköltöztetettek elhelyezése az önkormányzat feladata, a bérbeadó köteles részükre ideiglenes elhelyezést biztosítani. Amennyiben a felajánlott lakást nem fogadják el, úgy arról a bérbeadó a határozatot hozó szervet köteles haladéktalanul értesíteni. Nem önkormányzati tulajdonban lévő lakásban lakott személlyel bérleti szerződést legfeljebb 1 évre lehet kötni.

Az azonnali megoldást igénylő helyzetben lévő személyek esetében a hatósági eljárás (az érintett lakóingatlan(ok) életveszélyessé nyilvánítása) viszonylag hosszabb folyamat, viszont az érintettek helyzetét azonnal rendezni szükséges, ezért a jelenleg szabályozott eljáráshoz képest gyorsabb és rugalmasabb megoldásra van szükség.

Ennek érdekében a közgyűlés a hatályban lévő rendeletet most úgy módosította, hogy a polgármester az azonnali megoldást igénylő helyzet bekövetkezését követő döntése alapján az érintettek 30 napra úgynevezett rendkívüli elhelyezést nyerjenek az önkormányzat tulajdonában lévő és a DMJV Gyermekvédelmi Intézménye részére vagyonkezelésébe adott, s e célra fenntartott lakásokban azzal, hogy a rendkívüli elhelyezés időtartamára az érintetteket bérleti díj és a lakhatással összefüggésben felmerülő rezsiköltségek vonatkozásában őket fizetési kötelezettség nem terheli.

A 30 nap elteltét követően az azonnali megoldást igénylő helyzetben lévő személyek átmeneti elhelyezés céljából átköltözhetnek a Cívis Ház Zrt. által erre a célra biztosított önkormányzati tulajdonú lakásba azzal, hogy a bérleti szerződés időtartama legfeljebb 1 év.