Szeged, Bálint Sándor, évforduló, Kárász utca, szabadtéri kiállítás, kiállítás

Bálint Sándorra emlékeznek Szegeden – képgaléria

Helyi hírek

Bálint Sándor magyar néprajzkutatóra és művészettörténészre, „a legszögedibb szögedire”, a 20. századi magyar néprajz és folklorisztika egyik legnagyobb alakjára emlékeznek 2024. május 3-án, május 10-én és május 12-én Szegeden.

Bálint Sándor fő kutatási területe az Alföld néprajza, azon belül is Szeged néprajza és a vallási néphagyományok voltak.

A “legszögedibb szögedi” Bálint Sándor születésének 120. évében számos program, iskolásoknak meghirdetett, hittanos vetélkedő, kiállítás, koszorúzás során emlékeznek meg a Tisza-parti városban a szegedi néprajztudósra és szentmise keretében imádkoznak Bálint Sándor boldoggá avatásáért.

A megemlékezés első napján, azaz 2024. május 3-án, a Kárász utca Klauzál tér felőli szakaszán megnyílt a Bálint Sándor sétány. A kiállított képek Bálint Sándor életének meghatározó pillanatait és mélyreható gondolatait mutatják be a járókelők számára.

Az eseményt Serfőző Levente plébános nyitotta meg, a Dugonics András Piarista Gimnázium és a Karolina Gimnázium diákjai valamint a Bálint Sándor Cserkészcsapat tették meghitebbé.

Május 10-én:

  • 10.30-kor: Megemlékezés és koszorúzás Bálint Sándor sírjánál.
  • 10. 11.20-kor: Koszorúzás a Mátyás téren.
  • 10. 14.00-kor: Koszorúzás a Dóm téren a Bálint Sándor vetélkedő résztvevőivel.
  • 10. 18.00-kor: Szentmise Bálint Sándor boldoggá avatásáért a Dómban. A szentmisét Dr. Kovács József általános helynök mutatja be.

Május 12-én:

10.00: 35 éves a  Szentmise és emléktábla megáldása Szeged-Felsővárosi Szent Miklós Templomban.

Fotó: Frank Yvette