Átlagosan 15 ezer forintot költünk szilveszteri szállásra – Debrecen is népszerű célpont

Gazdaság

Fejenként átlagosan 15 ezer forintot költenek a magyarok a szilveszteri szállásra, a legolcsóbb ajánlat 2000 forintos áron kelt el a Szallas.hu adatai szerint.

Az online szállásközvetítő MTI-hez kedden eljuttatott felmérése szerint szép számban akadnak olyan szálláshelyek Magyarországon, amelyek telt házzal várják a szilvesztert. Leginkább az extra programokat és esetleg ismert embereket is felvonultató csomagajánlatok népszerűek a magyarok körében.

A közlemény idézi Varga Zoltánt, a Szallas.hu ügyvezetőjét, aki elmondta: míg a karácsony előtti időszakban árkedvezményekkel sem könnyű a vendégeket belföldi pihenésre csábítani, addig szilveszter idején még az átlagosan 35 százalékkal többért kínált szobák is rendkívül jól fogynak; így sok szálloda telt házzal köszöntheti majd az újévet. Évről-évre bővül azok száma, akik karácsonyra meglepetésként valamilyen belföldi kikapcsolódásra lehetőséget biztosító ajándékutalvánnyal lepik meg szeretteiket. Ez jellemzően egy wellness-szolgáltatásokat nyújtó szálláshelyen váltható be, melyre átlagosan 50 ezer forintot szánnak – ismertette.

A szilveszterre időzített belföldi foglalások jellemzően 2-3 főre szólnak, a szállásra a program nélkül átlagosan 15 ezer forintot költenek a magyarok fejenként. A legkisebb értékű szilveszterre vonatkozó szállásajánlat 2000 forintos áron kelt el, de van egy több mint 1,2 millió forintos foglalás egy nagyobb társaságnak. A szakember hozzátette: a SZÉP-kártyával történő átlagos foglalás értéke decemberben 39 446 forint, ami 3 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest.

A portál adatai szerint az elmúlt években az ünnepek idején a legnépszerűbb utazási célpontok többségét fürdővárosok adták, tavaly például a top10-es listán 9 ilyen szerepelt. Idén ugyanakkor némi átrendeződés figyelhető meg: az élen most decemberben is Budapest végzett, a toplistán ugyanakkor már csak 6 fürdőváros szerepel, új belépőként pedig Győr, Pécs és Debrecen küzdötte be magát a tízes élbolyba. A Szallas.hu adatai szerint azok, akik külföldön töltik az ünnepeket, általában 3-4 csillagos szállodát választanak, a kedvelt úti célok pedig Bécs, Prága, Donovaly és Zakopane.

Belföldön a legtöbb előfoglalás a felmérés szerint december 27-ére, illetve december 31-ére szól, így ezeken a napokon lehet számítani a legnagyobb forgalomra a magyar utakon. A Szallas.hu adatai szerint a szilvesztert valamilyen szálláshelyen töltők több mint fele még az új év második napjára is marad, és csak ezt követően indul majd haza.