borscs

Az ukránok nyerték a borscs-háborút az oroszokkal szemben

Európa Gasztro

Az UNESCO pénteken felvette a borscs levest a világörökségi listájára. – fedezte fel a France24 cikke alapján a vg.hu

A levest több ország is saját nemzeti ételének vallja, főleg az ukránok és az oroszok próbálták elérni, hogy a világ számára orosz, vagy ukrán nemzeti étellé nyilvánítsák. A borscs rendkívül népszerű étel, még Litvániában, Lengyelországban és Fehéroroszországban is.

Nos a csatát úgy néz ki Ukrajna nyerte, ugyanis a borscs ukrán nemzeti ételként került fel a listára. Az ENSZ kulturális ügynöksége közölte, hogy az oroszok és ukránok által is sajátjuknak gondolt étel veszélyben van. A borscs a Szovjetunió idejében is nemzeti ételnek számított. Fontosságát jelzi, hogy tubusos formában a szovjet űrprogram keretében még az emberek előtt feljutott az űrbe. 1961 márciusában a Szputnyik 9 fedélzetén küldték fel az első borscs levest az űrbe, Csernuska kutya és pár tengeri malac és egér társaságában.

Az UNESCO az eszmei, megfoghatatlan és sürgős védelemre szoruló kulturális örökségnek nevezte az ukrán borscs-főzés kultúráját, kiváltva ezzel Kijev örömét és Moszkva haragját.

A döntéshez vezető út az Ukrajnával szembeni orosz inváziót követően indult meg, rendkívül gyorsan, hiszen a háború erre a hagyományra is negatív hatással van. Az ukrán kulturális miniszter Olekszandr Tkacsenko a Telegramon így kommentálta a döntést:A győzelem a borscs-háborúban a miénk. A miniszter arra is utalt, hogy hazája a valódi háborút is meg fogja nyerni.

Oroszország részéről a külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova xenofóbnak nevezte a borscs egyes nemzethez kötését.