Uniós értékek Lengyelországban: a képviselőket aggasztja a helyzet rosszabbodása

Európa

Az Európai Parlament szerdán számba vette a lengyelországi fejleményeket: több képviselő sürgette a jogállamiság és az alapvető jogok területén tapasztalható visszalépés elleni fellépést.

A Tanács szlovén elnökségét képviselő Anže Logar miniszter és az Európai Bizottság európai életmód előmozdításáért felelős alelnöke, Margaritisz Szkínasz részvételével megrendezett vitán a képviselők felszólították a Tanácsot, a Bizottságot és a tagállamokat, hogy mindannyian fokozzák erőfeszítéseiket az uniós értékek folyamatos romlásának megállítására Lengyelországban.

A Parlament többsége a legutóbbi negatív fejlemények közül az alábbiakat emelte ki:

Mások azt hangoztatták, hogy az említett ügyek kizárólagosan tagállami hatáskörbe tartoznak, Lengyelország függetlenségét tiszteletben kell tartani, és a vita pusztán egy újabb példája a Lengyelország ellen indított politikai támadásnak.

teljes vita itt tekinthető meg felvételről.

A vita magyar felszólalója

Hidvéghi Balázs (független)

Háttér

A lengyel alkotmánybírósági döntés az Európai Emberi Jogi Bíróság azon ítéletére válaszul született, amelyben a testület megkérdőjelezi a lengyel alkotmánybírósági tagok kinevezésének jogszerűségét. A Parlament októberben illegitimnek minősítette az alkotmánybíróságot, amely nem alkalmas az alkotmány értelmezésére.