Nyíregyházi Egyetem

Sikeresek a Nyíregyházi Egyetem duális képzései

Egyetem

A Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézetében folyó duális képzések 2023/2024-es tanév első félévének szakmai tapasztalatait, illetve a következő szemeszter feladatait ismerhették meg a február 8-án tartott egyeztetésen az egyetem és a duális képzések vállalati partnereinek képviselői.

A szakmai kerekasztal megbeszélésen a mérnöki szakokon folyó duális képzések szervezésével kapcsolatos feladatok egyeztetésére került sor. Elsőként Dr. Hárskuti János elnök úr köszöntötte a vállalatok képviselőit. Kiemelte, hogy a Nyíregyházi Egyetem elkötelezett a duális képzés folytatása és fejlesztése iránt, amely kölcsönösen előnyös mind az egyetem és a hallgatók, mind pedig a vállalatok számára. Elnök úr kiemelte, hogy az egyetem számára nagyon fontosak a vállalati visszajelzések, várja a vállalati partnerek javaslatait, az egyetem munkatársai bármikor szívesen állnak rendelkezésre a vállalatok által kezdeményezett új együttműködések tekintetében.

Dr. Szigeti Ferenc szakfelelős az eddigi eredményeket összegezte és felvázolta a következő időszak feladatait, majd arra kérte a partnerek jelen lévő képviselőit, hogy ők is mondják el tapasztalataikat.

A jelenlévő duális vállalatok (Aero Space Power, Autopress, Bonduelle Central Europe, Eissmann, Master Good, Michelin, Wittur Hungary Kft.) képviselői elmondták, hogy a duális hallgatók az üzemi feladatokat sikeresen teljesítették, jól megállták a helyüket a nagyvállalati környezetben, hasznos munkatapasztalatokat szereztek. Több esetben a vállalati partnerek a hallgatók tanulási tapasztalatszerzésében is segédkeztek, így segítették nyelvtanulásukat, hozzájárulva az egyetemi és a munka világában történő jobb helytálláshoz.

Dr. Szigeti Ferenc a duális képzésre vonatkozó, 2024-ben hatályba lépett jogszabályi változásokra is felhívta a figyelmet, amelyek közül a legfontosabbak: mostantól már a 4. félévig van lehetőség a duális hallgató felvételére a vállalatokhoz, levelező tagozatos hallgatók is részt vehetnek a képzésben, továbbá az együttműködési szerződés megkötése után nem szükséges megvárni az Oktatási Hivatal jóváhagyását, a hallgatót a szerződés aláírása után felveheti a cég és indulhat a duális képzés.

A Nyíregyházi Egyetem a 2024/25-ös tanévre is meghirdeti – vállalati partnereivel közösen – duális képzéseit, melyre a hagyományos felvételi eljárásban 2024. február közepéig lehet jelentkezni. A duális képzés iránt érdeklődő, leendő partnerszervezetek jelentkezésére is folyamatosan lehetőség nyílik. Az egyetemmel korábban szerződés kötött cégek és szervezetek visszajelzései alapján, e képzési forma továbbra is kiválóan alkalmas lehet a munkatársak utánpótlásának biztosítására.

(Nyíregyházi Egyetem Facebook oldal)