MOME: komoly érdeklődés övezi a rektori pályázatot

Egyetem

Számos, világszerte elismert szakember nyújtotta be jelentkezését a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) 2023 januárjában kiírt, nyílt nemzetközi rektori pályázatára – közölte az egyetem csütörtökön az MTI-vel.

 

A MOME megújulásának mérföldköveként a következő rektor kiválasztására új, a hazai felsőoktatásban eddig ismeretlen gyakorlatot vezetett be az intézmény fenntartója, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány – emlékeztetnek a közleményben.

Mint kiemelik, a 2024-ben kezdődő rektori ciklusra kiírt pályázatot az országhatáron túl is meghirdették, emellett jelentősen több időt biztosítottak mind a jelentkezésre, mind a kiválasztásra, valamint a jövőbeni rektor felkészülésére is.

“A MOME a művészeti és design egyetemek nemzetközi élmezőnyébe tart. A nyílt, nemzetközi pályázat széles körben növeli az egyetem ismertségét, presztízsét és segít érdemben bővíteni a szakmai kapcsolatrendszerünket” – idézi a közlemény a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnökét.

Böszörményi-Nagy Gergely hozzátette: fenntartóként nem magyar vagy külföldi rektorban gondolkodnak. “Egyszerűen a legfelkészültebb és legalkalmasabb személyt keressük ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki az előttünk álló évekből a MOME számára” – fogalmazott.

A pályázatok beadására csaknem öt hónap állt az érdeklődők rendelkezésére. A nevezési szakasz lezárulta után az év hátralévő részében a jelöltekkel folytatott párbeszéd következik: ennek során a pályázóknak lehetőségük lesz részletesen bemutatni elképzeléseiket az egyetem közössége és az alapítvány előtt. Ezek a prezentációk nemcsak a szenátus és a kuratórium tagjai, de a MOME minden egyetemi polgára számára nyitottak lesznek.

A magyarországi gyakorlatban az is újításnak számít, hogy a kiválasztást követően, a 2024. augusztus 1-jei hivatalos beiktatást megelőzően, az új rektornak nyolc hónap áll majd rendelkezésére, hogy felkészüljön, összeállítsa csapatát, közvetlen munkaszervezetének jövőbeni struktúráját és megalapozza kapcsolatait – hangsúlyozzák a közleményben.

A MOME tájékoztatása szerint a pozícióra olyan nemzetközi hírű szakemberek jelentkeztek, mint Gisela Loehlein, az Egyesült Államok legjobb egyetemei közé tartozó UC San Diego építészeti és design karának elnöke, aki nemcsak a tengerentúlon, de a Közel-Kelettől Kelet-Ázsiáig világszerte számos intézményben tanított és látott el vezetői feladatokat; az olasz Gianfranco Bombaci, a római Instituto Europeo di Design (IED) design intézetének vezetője; Calum Nicholson, a jövő nagy társadalmi és ökológiai kérdéseit kutató angol szociálantropológus, a Cambridge-i Egyetem oktatója, valamint Johan Bettum norvég építész professzor, a frankfurti művészeti egyetem programigazgatója.

A magyar pályázók között említi a közlemény Can Togay filmrendezőt és kulturális diplomatát, valamint a MOME két, jelenleg is aktív professzorát: Koós Pál oktatási rektorhelyettest és Vargha Balázst, a Média Intézet igazgatóját is.

Az új rektor személyéről 2023 decemberében dönt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány.