Finisben a szuperszámítógép

Egyetem

Már szerelik a szakemberek a Szilárd Leóról elnevezett szuperszámítógépet a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán.

Magyarországon 2001-ben szerezték be az első szuperszámítógépet, az ágazat és a technológia dinamikus fejlődése miatt azonban ez a technika újabb és újabb beruházásokat igényel ahhoz, hogy hazánk őrizni tudja versenyképességét. Jelenleg több egyetemi centrumban – Pécs, Szeged és Debrecen – már megtalálhatók ezek a gépek. Az idei évben zajló, Szuperszámítástechnika a felsőoktatásban elnevezésű projektnek köszönhetően megnégyszereződik a hazai szuperszámítástechnikai kapacitás, amiben nagy szerepe van az új debreceni gépnek, amely nemrégiben a nemzetközi Top500-as listán a 308. helyet szerezte meg. Ilyen kiváló helyen több mint 10 éve nem volt magyar szuperszámítógép.

– Tudományos kutatások, szimulációk végezhetők a gép segítségével, például az autók töréstesztjeit is szuperszámítógépek segítségével készítik. A Debreceni Egyetemen kialakított új épületben jelenleg a nagy adattároló gépek üzembe helyezése zajlik, a szuperszámítógép január közepén érkezik – tájékoztatott Stefán Péter, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet projektkoordinációs igazgatóhelyettese.

– Debreceni Egyetemen már működik egy szuperszámítógép, de az új tízszeresen múlja majd felül annak a teljesítményét. Ez egy olyan műszer, amit a nyelvészektől kezdve a meteorológusokon át az orvosokig minden kutató használhat. Az új épületet úgy alakítottuk ki, hogy a későbbiekben tovább lehessen a rendszert bővíteni – fogalmazott Gaál István rektorhelyettes.

A Debreceni Egyetemen elhelyezett új gép Szilárd Leóról kapta a nevét, amit 700 javaslat közül választott ki a projektért felelős Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet. A névadó a Debreceni Egyetem Matematikai Intézetének munkatársa, Komjáthi Barnáné volt.

unideb.hu