Gene Simmons Kiss együttes

Gene Simmons, a KISS együttes tagja édesanyja falujába, Jándra szeretne ellátogatni

Bulvár

Július 14-én a Budapest Sportarénában lép fel a legendás KISS zenekar, ennek kapcsán adott interjút Gene Simmons  a Blikknek.

Simmons szülei magyarországi zsidók voltak, akik a második világháború után Izraelbe költöztek. Anyja, lánykori nevén Klein Flóra a beregi részen lévő Jándon született. Édesanyja több koncentrációs tábort is megjárt, de a fiát Gene Simmonst megtanította a magyar nyelvre, aki a mai napig jól beszél magyarul. Saját magát magyar izraeli amerikai tartja, és már régóta szeretné megismerni édesanyja faluját, Jándot.

“Régóta tervezem, hogy elmenjek Jándra, abba a pici faluba, amelyben az édesanyám a világra jött 1925-ben. Ez Magyarország északkeleti részén van a Tisza partján. De előtte szeretnék találni valakit, aki el tudna engem ott kalauzolni. Nem gondolom, hogy a budapesti koncert után lesz erre lehetőségem, mert csak egy üres napunk lesz, mielőtt fellépünk Bukarestben. Nyugodtabb körülmények között szeretnék ellátogatni oda. Megboldogult édesanyámmal nagyon közel álltunk egymáshoz. Miután apám másik családot alapított, édesanyám vitt magával az Egyesült Államokba. Sokat mesélt Jándról, a gyerekkoráról, ezért is szeretnék elmenni oda.”

Édesanyja viszont sosem mesélt neki a koncentrációs táborokról, így csak később tudta meg, hogy miket élhetett át az édesanyja. Simmons elmondta, hogy nincs harag benne a magyarok iránt a zsidóüldözések miatt, de a náci fasisztákra neheztelt.

Döbbenetes volt, amikor a jeruzsálemi Yad Vashem holokausztmúzeumban adatokat találtam róla. Beleborzongtam, amikor a megszerzett és feldolgozott náci dokumentumokban több helyen is megtaláltam az édesanyámat. Több táborban is megfordult, mielőtt 1945 májusában a mathauseni koncentrációs tábor felszabadításakor ő is visszanyerte a szabadságát. Még arról is voltak adatok, amikor vonatra tették, és két lager között utaztatták. Ezekről a dolgokról nekem sosem beszélt. Biztosan nagyon megviselték a tragédiák, de örömmel tölt el, hogy hosszú, boldog élete volt. Mindig azt mondta, minden nap egy jó nap. Négy éve vesztettem el. Hiányzik nagyon.