Nem mindig a drága matrac a legjobb matrac

Wellness

Életünk egyharmadát alvással töltjük, estéink minősége pedig alapjaiban határozza meg a hétköznapjainkat, egészségi állapotunkat, és az általános közérzetünket is. Aki vett már matracot, az jól tudja: az árak tekintetében a határ a csillagos ég. A szakértő szerint azonban nem tanácsos csak az ár alapján választani.

Rugós, kókusz, latex, szivacs – csak néhány típus abból a több tucatból, amelyek közül ma a matracok világában válogathatunk. Könnyű elveszni a hatalmas kínálatban, ám érdemes megfontoltan vásárolni, mivel életünk egyharmadát alvással töltjük. A rossz alvás komoly egészségügyi problémákat rejt magában, tünetei a hátfájástól a memória zavarokig terjedhetnek. A pihentető és egészséges alvásnak számos feltétele van, az azonban bizonyos, hogy megfelelő matrac nélkül szinte lehetetlen megvalósítani.

Ár alapján dönteni?

A piac sajnos tele van olyan matracokkal, amelyeket a gyárók a legegészségesebbeknek, legalkalmasabbaknak és legjobbaknak neveznek. Ezeknek az állításoknak nehéz hinni, így lehet, hogy a fejünkben összekapcsoljuk a minőséget az árral, és csupán az alapján hozunk döntést. A szakértők szerint azonban a matracok közül nem mindig a legdrágábbak a legjobbak.

„A magyar árösszehasonlító oldalakon néhány ezertől egészen félmillió forintig találunk matracokat. A felső kategóriában könnyen találni túlárazott termékeket, amelyek hozzák az olcsóbb társaik minőségét. Szintén felesleges megfizetni a felárat a nyugaton egyre divatosabb túl vastag, akár 50cm-es matracokért, hiszen ezek ugyanolyan kényelmesek, mint a kevesebb anyag miatt olcsóbb 20cm körüli társaik” – mondta Szabó Attila, a Komforttéka fenyőbútor és matracáruház tulajdonosa.

Ugyanakkor a gyanúsan olcsó ágybetéteket is érdemes fenntartással kezelni. Ahogy Attila fogalmazott: érdemes gyanakodni az egyes nagyáruházak polcain látható, 60-70 százalékos kezdvezménnyel hirdetett matracokra, hiszen azok valószínűleg sosem értek annyit, mint az eredeti eladási áruk volt.

Figyeljünk a keménységre és a teherbírásra

A matracoknak természetesen sok olyan paraméterük van, amelyek alapján osztályozhatnánk őket – anyag, méret, technológia -, azonban a legegyszerűbb talán elsőként a hozzánk illő keménységet kiválasztani.

„Az erősebb testalkatú embereknek a viszonylag keményebb felületű matracok a legjobbak, velük szemben az átlagos testfelépítésű és tömegű emberek félkemény matracon pihenhetik ki hatékonyan mindennapi fáradalmaikat. Általános jó tanács, hogy az egészségünk érdekében antiallergén, por- és atkamentes matracokat válasszunk” – tanácsolta a szakértő, aki hozzátette: érdemes az ismert gyártók termékeit keresni és figyelni a vásárlói véleményeket.

Szabó Attila arról is beszélt, hogy a kényelmes és regeneráló pihenés érdekében érdemes komolyan venni a matracokon feltüntetett súlykorlátokat. Az ifjúsági matracok 80 kilóig terhelhetőek, az átlag 120 kg-ot bír, míg néhány termék 150-160 kilós terhelhetőséget garantál. Ha ennél nagyobb súly nehezedik a matracra, az jelentősen rontja az élettartamát, valamint a gerincoszlopunk csigolyáit is kevésbé hatékonyan tehermentesíti.

A szakértő azt javasolja, hogy a matracvásárlásnál külön matracvédőt is tegyünk a kosárba. Így egyszerűbb lesz a tisztítás és növelhetjük a matracunk élettartamát is.

Egyszerre puha és kemény

Ahogyan mostanra mindenki láthatja, a matracválasztás leginkább egyénre szabott folyamat. Azonban többnyire nem egyedül fekszünk az ágyban, így a partnerünkre is gondolnunk kell. Mi van akkor, ha mindketten mást szeretnénk?

„A modern franciaágyak szerkezete megengedi, hogy akár két matracot is kompromisszum mentesen egymás mellé lehessen helyezni. Így egy pár mindkét tagja aludhat akár eltérő keménységű, kifejezetten nekik megfelelő matracokon” – tette hozzá Szabó Attila, a Komforttéka fenyőbútor és matracáruház tulajdonosa.

Webshopban matracot rendelni?

„Vásárlás előtt mindenképpen érdemes kipróbálni a matracokat egy bemutatóteremben, akár tíz különbözőre is ráfeküdhetünk. Később aztán akár az interneten is érdemes körbenézni, hogy jobb ajánlatot találunk-e róla” – mondta a szakértő.