Elhunyt Tina Turner

Világ

Hosszantartó betegség után 83 éves korában elhunyt Tina Turner – közölte az énekesnő szóvivője.

A közleményben azt írták, hogy az énekesnő békésen hunyt el Svájcban a Zürich melletti Kusnachtban lévő otthonában.

Tina Turner a XX. század egyik legmeghatározóbb énekese volt, a Rolling stones magazin beválogatta minden idők 100 legjobb énekese közé.

Tina Turner 1939. november 26-án született Anna Mae Bullock néven a Tennesseeben található Nutbushban egy baptista segédlelkész legkisebb lányaként. Énekesi karrierje 1958-ban kezdődött, amikor megismerte későbbi férjét Ike Turnert, az ő zenekarában kezdett el énekelni eleinte alkalmi énekesként. 1960-ban azonban úgy hozta a sors, hogy be kellett ugrania a zenekar énekesnője helyett, és az “A Fool in Love” számot ő énekelte fel helyette, ami hatalmas siker lett.  1962-ben Ike-al összeházasodtak és ekkor felvette a Tina Turner nevet. A 60-as és a 70-es években csúcsra értek, olyan zenekarok, mint a Rolling Stones előzenekaraként is felléptek.  Azonban férje kábítószer fogyasztása és erőszakos viselkedése miatt házasságuk válságba jutott, és 1978-ban elváltak, a párnak egy gyermeke született.

A páros szétválása után Tina szólókarrierbe kezdett. Olyan híres dalokat énekelt, mint az 1983-as Let’s Stay Together című dal, amelyet 1984-ben a Private Dancer című albuma követett. Az 1990-ben kiadott Simply the Best lemeze 8-szoros platinalemez lett az egyesült Királyságban, majd a kilencvenes években ő énekelte fel a James Bond Goldeneye című film betétdalát, amely máig az egyik legjobb James Bond film betétdal.

A zenei életben való sikere filmszerepeket is hozott neki, kezdve az 1975-ös Tommy című filmmel, amelyben egy LSD-függő asszonyt játszott. Később Entity nagynéniként Mel Gibson partnereként volt látható a Mad Max 3. Az igazság csarnokán innen és túl című filmben, amelynek betétdala, a We Don’t Need Another Hero azonnal slágerré vált. 1993-ban Tina feltűnt Az utolsó akcióhősben is.

Albumai világszerte mintegy 200 millió példányban keltek el, és egyedülálló módon több koncertjegyet adott el, mint bármely más önálló előadó a történelemben.