Gorillát alakít a magyar színész az Netflix új vígjátékában

Világ
Magyar színész is szereplője a legújabb “Ugratások filmje” (Bad Trip) című, kandi – kamerás amerikai vígjátéknak. A Netflix új produkciója napokig tartotta magát az első helyen a streaming óriás top 10-es világ ranglistáján. A film nagy port kavart mind szakmai mind nézői körökben. Adam Meir a Gorillát alakítja a moziban speciális effekt színészként. A filmről és forgatási élményeiről kérdeztem Los Angelesben.

A budapesti születésű Adam Meir kilenc évesen költözött a szüleivel Izraelbe és a drámatagozatos gimnázium elvégzése és a három éves kötelező katonai szolgálat után a legnívósabb színi akadémián, a Yoram Lewinstein-en tanult.  Diplomát azonban már Los Angeles-ben szerzett, mert ösztöndíjas diákként az American Academy of Dramatic Arts színész szakán fejezte be tanulmányait. Azóta is Los Angelesben él és dolgozik színészként és FX (speciális effekt) színészként. A magyar kultúrától sosem távolodott el, tökéletesen beszél és ír magyarul, a következő projektjével visszatér Budapestre.
– A film műfaja elég újszerű és elég messzire megy a poénokkal. Neked mi volt a benyomásod róla, amikor visszanézted?
Szerintem ez egy nagyon érdekesen kivitelezett produkció. Az egyik oldalról van egy hagyományos forgatókönyv, amit megvalósítottunk, viszont a másik oldalról, a film része a rengeteg hiteles reakció, amit rejtett kamerával vettünk fel és önkéntelen, szinte reflex-szerű gesztusokat mutatnak be. A reakciók esetlegessége nagyon fontos, a dramaturgia része, hiszen ezek teszik igazán viccessé a filmet.  Ugyanakkor – éppen az esetlegessége miatt – a rejtett kamerás módszer rizikós, és nem sokan merik bevállalni.  A legismertebb alkotó, aki sikerre vitte ezt a módszert, Sacha Baron Cohen, ő egyébként szakmai tanácsadóként vett részt a film elkészítésében.
– Hogy talált meg a szerep?
Régóta foglalkozom pantomimmal és mozgásszínházzal a hagyományos színészet mellett. Ezeket a tapasztalatokat használom fel, amikor az úgynevezett FX (speciális effekt) szerepekben különböző állatokat, szörnyetegeket kell valamilyen jelmezben életre kelteni.  Számos ilyen speciális karakterrel dolgozó cég foglalkoztat ebben a műfajban, amikor szükségük van olyan színészre, aki rendelkezik azzal a felkészültséggel, hogy képes ezeket a különleges mozgásokat pontosan és reálisan végrehajtani.  Előszeretettel hívnak ezekre a szerepekre, ahogy ebben az esetben is történt. 2017 őszén kaptam egy telefonhívást, hogy egy  Atlanta-i forgatásra, gorilla szerepre keresnek FX színészt. Rám gondoltak, elfogadnám-e a szerepet. Általában, ha a gorilla karaktert keresik, akkor szinte mindig valamilyen vicces vagy őrült dolog sül ki belőle, így aztán örömmel tettem eleget a felkérésnek.
– Milyen volt a forgatás? Élőben is akkora buli felvenni ezeket a jeleneteket?
Igen, maga a forgatás is pont olyan vicces volt, mint a végeredmény, amit a vásznon látunk. Még akkor is, ha komoly munka áll mögötte. Eric Andre egy elképesztően kedves és zseniálisan őrült komikus, aki nagyon elkötelezett a munkában és konzekvensen építi fel a történeteit. Sajnos nem minden színész és rendező olyan kedves és közvetlen mint Ericék, akik tényleg régi barátként kezeltek minden kollégát és ettől a forgatás nagyon jó hangulatban telt. Azt gondolom, hogy igazi jó komédiát csak ilyen nyugodt légkörben lehet létrehozni, amilyet ők teremtettek.
– Volt olyan helyzet, amikor valaki rosszul reagált, amikor megtudta hogy  “kandi-kamera” forog?
Mindenki nagyon jól és nevetve reagált arra tényre, hogy megvicceltük őket. Az én jelenetemet kétszer vettük fel, mert az első csoport látogatói között valakinek gyanús lett, hogy ez nem egy valós történet úgyhogy újra kellett venni az egész jelenetet egy másik csoporttal, így a  reakció amit a filmben látunk, eredeti, és száz százalékig igazi! Az emberek egyébként általában jól reagálnak, amikor kiderül, hogy egy rejtett kamerás átverés “áldozatai” és jót nevetnek saját magukon is, hogy képesek voltak bedőlni egy ilyen extrém helyzetnek.
– Gorillát alakítottál, mennyire volt mozgástered a szerepben? Ilyenkor instruál a rendező, vagy csak nagyjából kapsz egy útmutatást és hozzá szabad kezet?
Sok szabadságot kaptam hogy mindent úgy csináljak, ahogy a legjobbnak látom. Bíztak bennem, hogy annyira extrém lesz a jelenet, amennyire ők elképzelték. Eric annyit mondott, hogy a legteljesebb lelki nyugalommal legyek vele olyan kíméletlen, amilyen csak lenni tudok. Igyekeztem.
– Mennyire ismeritek egymást a csapattal? Együtt találtátok ki a jeleneteket vagy te csak kifejezetten erre a jelenetre szerződtél?
Engem erre a szerepre hívtak, de a jelentet együtt építettük fel, együtt dolgoztuk ki a részleteket és koreografáltuk meg, hogy minél hitelesebb legyen. Bár a nézőnek nem tűnhet úgy, de nagyon komoly és megfeszített munka eredménye ez a pár perc. A közel 30 kilós jelmezben – amiben 50 Celsius fok körüli hőség van –  milliméter pontossággal sokszorosan begyakorolt és lepróbált mozgássort kell végrehajtani és ehhez minden szereplőnek, stábtagnak a helyén kell lennie. Nem lehet a felvételt megállítani, hiszen a nézők őszinte reakciója a film része. Ezért nagyon fontos a koncentrált figyelem, hogy minden és mindenki a helyén legyen.
– Milyen új produkción dolgozol most?
A következő projekt, amin épp dolgozom, Magyarországon fog forogni amerikai – magyar koprodukcióban, ha minden a terveink szerint halad, akkor idén ősszel. Ez egy különleges módon rögzített, színészileg is kihívásokkal teli, nem szokványos, szerelem projekt, ami egy második világháborús igaz történetet dolgoz fel. A forgatókönyvet egy barátommal közösen írtuk és én fogom rendezi valamint az egyik főbb szerepet alakítani.
– A sok vicces/érdekes munkád közül melyik volt a legemlékezetesebb eddig?
Ez a szerep, nyilván az extrémitása miatt is, felejthetetlen! Kicsit mindig az aktuális szerep áll a legközelebb hozzám. Természetesen vannak olyan korábbi szerepeim is, amikre nagy szeretettel emlékszem, például az HBO Ray Donovan című sorozatában vagy a Magyarországon forgatott Tyrant-ben egy szép és megható szerepet kaptam. Mindegyik szerepemet szeretem, mert mindegyikben igyekeztem valami személyeset hozzáadni. A gorillához hasonló extrém szerepekben pedig az a legjobb, hogy az esetek többségében elképesztően viccesek és munka közben nevetni mindig jó.
– Vida Virág