Mit várnak a férfiak a Valentin-naptól? – A kommunikáció hiánya a közös ünneplést is beárnyékolhatja

Világ

Hamarosan újra itt a szerelmesek napja, amikor az üzletek polcait elárasztják a szívecskés termékek. A párkapcsolatban élő nők nagy része alig várja a romantikus üzenetet hordozó csokit, virágcsokrot vagy plüssállatot. De vajon épp ilyen fontos a férfiak számára is, hogy február 14-e piros betűs ünnep legyen?

Ma már a hazai párok is jórészt megünneplik a Valentin-napot, ám a két nem képviselői egész másképp vélekedhetnek róla. Mi lehet a döntő különbség? Erről kérdeztük Gergics Dániel kommunikációs szakértőt, aki sokak számára kijózanító választ adott:

“A Valentin-nap a férfiak többsége számára valójában semmit sem jelent! A nőknek ezzel szemben általában nagy elvárásai vannak a megünneplésével kapcsolatban. A nők szerencséjére azonban ebből a ‚semmiből‘ bármit ki lehet hozni, amit ők szeretnének.”

Másképpen szólva: habár a szakember szerint a férjünk, barátunk, pasink számára ez a nap valójában nem bír nagy jelentőséggel, a legtöbben hajlandóak rá, hogy ilyenkor a kedvünkre tegyenek. Ennek viszont egyetlen nagyon fontos és kiemelkedő eleme van, ami nem más, mint a felek közötti hatékony kommunikáció.

“Férfiszemmel nézve azt gondolhatjuk, hogy egy kis figyelmesség vagy virág is megteszi. Sok nő azonban ennél többre vágyik, csak nem szólnak róla a párjuknak. A férfiak inkább logikai alapon közelítik meg a dolgokat, míg a nőkben dúlnak az érzelmek. Ha nem közlik a párjukkal, milyen számukra az ideális Valentin-nap, akkor könnyen csalódhatnak” – mondja a díjnyertes nemzetközi előadó, aki már több mint 30 ezer ember előtt lépett színpadra világszerte.

Beindul a negatív gondolati spirál

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az elmúlt egy év bezártsága egyébként is megterhelte a párkapcsolatokat. Nem csoda, ha éppen a Valentin-nap közeledtével robban a feszültségbomba:

“Ha a párkapcsolatban élők eddig sem beszéltek meg alapvető dolgokat, amelyekre a közös életüket építhetnék, akkor egy ilyen helyzet felszínre hozhatja a lappangó problémákat” – mondja Gergics Dániel. A mindennapok során ugyanis könnyű szemet hunyni a kapcsolatunk hiányosságai fölött, valójában mégis marad bennünk egy-egy tüske a figyelmetlenségek után, amit a párunk részéről tapasztalunk.

Aztán eljön az ünnep, amikor kibújik a szög a zsákból: “Azt hittem, hogy ez neked is egyértelmű!” – hangzik el az ilyenkor legjellemzőbb mondat.

Itt indul be a negatív gondolati spirál, amibe azáltal kerülünk, hogy tényként kezelünk olyan dolgokat, amelyeket egyébként meg sem beszéltünk a másik féllel.

“Ilyenkor azt hihetjük: értjük, a másik mire gondolt, és miért reagált úgy, ahogy. Nem merjük vele megbeszélni a dolgokat, mert úgyis tudjuk, mit mondana rá – pedig valójában nem tudjuk! Így kerül vakvágányra a kapcsolat. Ezzel csak a saját illúziónkat erősítjük magunkban, és minél tovább tesszük, annál színesebbé, szagosabbá válik az általunk kreált történet” – mondja Gergics. Mi lehet tehát a megoldás?

“Ha folyamatosan kommunikálunk, együtt énk és lélegzünk a hétköznapokban, akkor gördülékenyebben fog menni egymás megértése is. Mivel a férfiaknak általában nincsenek igényeik a Valentin-nappal kapcsolatban, a nőknek meg kell fogalmazniuk feléjük, hogy számukra mit jelent az ünnep. Ha ezt elmulasztják, akkor azt kaphatják, amit a férfiak maguk várnak ilyenkor: tehát semmit!

Ha ezzel szemben őszintén fordulunk a másikhoz, bármennyire is tartunk a választól, legalább megismerjük a valóságot, ami után többé nem keringenek illúziók a fejünkben. Ehhez le kell vennünk a maszkot és átadni önmagunkat a kapcsolatban, álarcok nélkül. A Valentin-nap és a kapcsolat is akkor lesz mindkét fél számára örömteli, ha nyíltan és őszintén beszélünk egymással a lelki igényeinkről” – zárja a szakértő.

Gergics Dániel hozzátette: a saját párkapcsolatában a Valentin-nap úgy jelenik meg, mint egy lehetőség arra, hogy gyerekek és telefonok nélkül eltöltsön egy jó hangulatú estét a párjával, tartalmas beszélgetéssel és egy finom vacsorával.