Vélemény – Hajtóvadászat vállalkozók ellen

Vélemény

Sokakat meglepett, másokat sokkolt a tegnap reggeli hír, amiből megtudhattuk, hogy a szoboszlói Hotel Délibáb és az ebesi székhelyű Privát élelmiszerlánc tulajdonosát az adóhivatal nyomozói letartóztatták. Pedig, ha belegondolunk, ez nem volt váratlan. Már tavaly a hatóság cégkeresztjében volt az illető és a dolgozói. Ha valaki, akkor ők tudják, hogy mi az adminisztratív zaklatás.

Tény, hogy nem tartott be minden szabályt, és ezért már korábban megkapta, ami járt. Most azonban kimondhatjuk, hogy bűne az volt, hogy nem engedett a zsarolásnak, és nem engedte be a cégeibe a disznófejű nagyurat. Nem ő az első, és nem is az utolsó, akit az állami intézmények felhasználásval szorongatnak meg, próbálják ellehetleníteni, hajtóvadászatot indítanak ellene.

Tény, hogy a dubaji fedővállalkozás és az adóoptimalizás amatőr módon volt megoldva. Nyilván egy magyar vállalkozó kismiska a multikhoz képest ilyen téren. Gondoljunk csak arra az ismert áruházláncra, amelyik 2010-ben csak 50 millió adót fizetett, mert megtalálta a törvényekben rejlő kiskapukat. És itt van a kutya elásva. A törvényi szabályozáson kell változtatni.

Nem állapot az, hogy évente változnak az adótörvényeink. Nem állapot az, hogy a rendszerváltás óta egy olyan politikai elit kényének-kedvének van kitéve az ország, akik x összegért hoznak törvényeket, x összegért kiskapukat hanynak (az olajszőkítés törvényileg volt megalapozva) és akkor visonganak, amikor ezeket a kiskapukat azok is megtalálják, akiknek nem szánták.

Változásra van szükség. Kiszámítható és stabil jogi környezetre, ahol évekre előre lehet tervezni. Amíg ez nincs meg, addig hiába álmodik Varga Misi, mellesleg a kormány egyik legbecsületesebb tagja, arról, hogy tömegek fognak vállalkozni.

– N. Nagy Sándor –