Masao Kagawa

Rekordlétszámú mezőnyt várnak az őszi budapesti karate-világbajnokságon

Sport

Legalább 140 ország képviselteti magát és 1500 felett lesz az egyéni indulók száma az őszi budapesti karate-világbajnokságon.

A magyar szövetség (MKSZ) csütörtöki sajtótájékoztatóján Mészáros János elnök hangsúlyozta: idén ötvenéves a karate, és a jubileumi esztendő méltó lezárása lesz az október 24. és 29. közötti vb. Emlékeztetett rá, hogy a valamikor tiltott, majd megtűrt, mára pedig kiemelt és államilag is támogatott küzdősport az egyik legnagyobb és legnépszerűbb a hazai sportágak sorában. A japán eredetű karaténak több tízezres tagsága van Magyarországon, s világra szóló eredményei közül is kiemelkedik az a bronzérem, amelyet Hárspataki Gábor szerzett a 2021-es tokiói olimpián.

Falusi Márton, az MKSZ alelnöke, a vb-t szervező bizottság vezetője kiemelte, azért is várható rekordmezőny, mert 2024-től új formában rendezik a sportági csúcseseményt. A budapesti lesz az utolsó klasszikus vb, ahol még létszámkorlátozás nélkül indulhatnak a résztvevők, utána viszont külön bonyolítják majd le az egyéni és a csapat-világbajnokságokat, és például egyéniben legfeljebb 32-en indulhatnak egy-egy kategóriában. Büchler Zsolt szövetségi kapitány a vb-t felvezető versenyek sorából kiemelte a jövő héten, a spanyolországi Guadalajarában sorra kerülő Európa-bajnokságot, ahova teljes csapattal, 27 versenyzővel, benne több vb-részvételre esélyes karatéssal utazik a magyar válogatott.

Tahon Róbert, a szövetség főtitkára azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt tíz évet tekintve már a harmadik nagy világverseny gazdája Budapest, s az a tény, hogy két Európa-bajnokságot – egy felnőttet és egy korosztályosat – követően 2023-ban vb-nek adhat otthont a főváros, a sportági világszövetség, a WKF részéről megnyilvánuló nagy bizalomnak a jele. Hozzáfűzte, hogy a hazai világbajnokságtól, amelyet a Papp László Budapest Sportarénában bonyolítanak le, érmet remél, s ha a szerencse is segít, akár több érem is itthon maradhat.