Női kézilabda Eb – Vereség a franciáktól, hatodik a magyar válogatott

Sport

Hatodik lett a magyar női kézilabda-válogatott a magyar-horvát közös rendezésű Európa-bajnokságon, miután a pénteki helyosztón 26-25-re kikapott a francia csapattól a budapesti Papp László Arénában.

Eredmény, az 5. helyért:
Franciaország-Magyarország 26-25 (16-13)
—————————————-
Budapest, Papp László Aréna, 5000 néző, v: Opava, Valek (cseh)
gól: Nze Minko 7, Landre 3, Lacrabere 3, Niombla 3, Kamto Njitam 2, Ayglon 2, Pineau 2, Baudoin 1/1, Zaadi 1, Prouvensier 1, Dembele 1, illetve Triscsuk 10/5, Kovacsics 3, Bulath 3, Planéta 3, Tomori 2, Mayer 2, Temes 1, Kovacsicz 1

A találkozó kétezer néző előtt kezdődött, a szünetre négyezren lettek a lelátón, később pedig még többen érkeztek.

Eleinte felváltva estek a találatok, a magyaroktól vagy Mayer lőtt gólt, vagy ő harcolt ki hétméterest. Később két átlövő, Tomori és Bulath vette át ezt a szerepet. A 12. percben, a szellősebb hazai védekezés miatt lépéselőnybe kerültek a franciák, akik negyedóra után már 10-7-re vezettek. Aztán 12-8-as hátránynál Németh András szövetségi kapitány kénytelen volt időt kérni.

Kisst Bíró váltotta a kapuban, de Nze Minko ellen neki sem volt eszköze, a többiek ziccerét viszont szépen védte. A támadójáték legalább feljavult – különösen Triscsuk volt ekkor elemében -, és a 22. percben, 13-11-es előnyüknél már a vendégek szakvezetője próbálta meg rendezni a sorokat. A pihenőre 16-13-mal vonultak el az öltözőkbe a csapatok. A szünetben Bódi rosszul érezte magát, kivizsgálásra kórházba szállították.

A második félidő Szamoránsky kiállításával és Bíró két védésével indult, így nem változott az állás. Leveque büntetése alatt Kovacsicz lábsérülést szenvedett, de a két perc alatt így is sikerült felzárkózni 16-15-re. Időt kértek a franciák, majd Tomorit kiállították, ennek eredményeként pedig hamarosan visszaállt a háromgólos különbség.

Akadozott a magyar csapat játéka, a kapitány lendületesebb akciókat kért a játékosaitól. Nemsokára újra szoros lett az állás, főleg Triscsuk találatainak köszönhetően. Az 51. percben aztán összejött az egyenlítés (22-22) is, kisvártatva pedig először vezetett a meccsen a magyar együttes. Ekkor időt kért a rivális szövetségi kapitánya. Ezt követően Tomorit küldték ki a szigorú játékvezetők, a franciák pedig fordítottak.

Az utolsó percben Németh kért időt, hátha sikerül egyenlíteni, a bírók azonban elvették a labdát, amit a hátralévő másodpercekben a franciák már nem adtak ki a kezükből, így övék lett az ötödik hely.
A magyar szövetségi kapitány a találkozó utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy a norvégok elleni szerdai meccs legjobbjai most nem tudtak ugyanolyan jó teljesítményt nyújtani, így cserélni kellett.

“Ezért folyamatosan hátrányban voltunk, és csak egy rövid szakaszra tudtuk átvenni a vezetést. Így pedig a franciák megérdemelten nyertek”.

A szakvezető összességében elégedett a hatodik hellyel, amint azt kiemelte: a célt teljesítették, mindhárom magyarországi helyszínen szerepeltek, és feltűntek olyan fiatalok, akikre a jövőben is lehet támaszkodni.

“Minden találkozónkon szoros eredmény született, és sajnos a felkészülés alatt ezekhez hasonlókat nem tudtunk vívni, ráadásul akkor még Görbicz is a csapattal volt. Ami igazán hiányzott ebből a csapatból, az az igazi vezér” – tette hozzá Németh, aki reméli, hogy sikerül majd kijutni a riói olimpiára. Ugyanakkor jelezte: a vb-selejtezőt még biztosan Görbicz Anita nélkül kell megvívni jövő nyáron, de a vb-n talán már játszhat a győri világklasszis.

Hozzátette: szó sincs arról, hogy az idősebb játékosokról lemondanának, hiszen Bulath és Triscsuk teljesítményével elégedett volt.

Bíró Blanka ugyancsak örült annak, hogy a csapat Budapesten is játszhatott, de úgy fogalmazott, csapattársaival csalódottak is egyben, hogy a zárómeccset nem nyerték meg.
“A védekezésünk néha kicsit szétesett, pedig mindenki küzdött, harcolt. Sajnos így alakult” – jegyezte meg a kapus.

“Fontos volt nekünk, hogy ötödikek legyünk, lehet, hogy ezzel könnyebb lesz kiharcolni egy olimpiai selejtezős helyet” – nyilatkozott Alain Portes, a franciák szövetségi kapitánya, aki még hozzátette: csalódás volt a számukra, hogy nem jutottak elődöntőbe.

A sajtótájékoztatón elmondták, hogy a szünetben mellkasi fájdalmakra panaszkodó Bódi még a csarnokban EKG-vizsgálaton esett át, aminek az eredménye negatív lett. Ennek ellenére elővigyázatosságból beszállították a Honvéd Kórházba.

Az eredeti célkitűzés a hat közé kerülés volt, ezt teljesítette a várandós Görbicz nélkül felálló csapat, amelyre már csak egy program vár a tornán: a vasárnapi sorsoláson kap ellenfelet a jövő évi dániai világbajnokság selejtezőjére.