Nyíregyházi Törvényszék

Felmentették a 2010-es máriapócsi gyilkosság elkövetésével vádolt férfit

Rendőrség

Lezárult a büntetőügye annak a férfinak, akit a Nyíregyházi Törvényszék 2023. május 8-án felmentett a nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének vádja alól. – közölte a Nyíregyházi Törvényszék.

B.R. nevű vádlottat azzal vádolták, hogy  2010. szeptember 22-én az esti órákban ismerőseivel kártyázott és italozott, majd később egy presszóban egyedül folytatta az italozást. Amikor már nem tudott fizetni a fogyasztásért, elhatározta, hogy pénzt szerez. Ennek érdekében bement egy ismerőse ingatlanára a nyitva lévő kiskapun, majd a teraszablak szúnyoghálóját kivágta, benyúlt a belső kilincshez a bukóra nyitva hagyott ablakon, azt kinyitotta és bemászott az előszobába. Amikor a bent alvó férfi felébredt a zajra, magához vett egy riasztópisztolyt, a vádlott azonban elvette tőle és azzal a sértett fejét ötször, nagy erővel, majd még további tizenhat alkalommal megütötte, mely bántalmazás során a sértettnek rendkívüli fájdalommal járó sérüléseket okozott. Az ütések következtében a sértett elvesztette eszméletét, majd a helyszínen elhalálozott. A vádlott ezután a házban a sértett ruhái között kutatott, onnan ismeretlen összegű készpénzt tulajdonított el és magával vitte a riasztópisztolyt is.

A bizonyítási eljárás lényeges pontja a sértett lakásának ablakkilincsén fellelhető DNS- nyom volt, mely egyezett a vádlott DNS-ével, azonban a tárgyaláson a szakértő kifejtette, az nemcsak közvetlenül, hanem közvetett módon – akár a vádlott és a sértett közötti kézfogást követően – is odakerülhetett. Mivel a lefolytatott bizonyítási eljárás alapján kétséget kizáróan nem nyert bizonyítottságot, hogy a bűncselekményt a vádlott követte volna el, ezért a bíróság őt az emberölés bűntettének vádja alól felmentette.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélet ellen bejelentett ügyészi fellebbezést visszavonta, így az ítélet 2023. október 26-án jogerőre emelkedett.