30 évre súlyosbították a román orvos büntetését, aki Nyíregyházán lelőtte szeretőjét és a férjét

Rendőrség

Egyetértett az ítélőtábla a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség súlyosítási indítványával azon román orvos esetében, aki bosszúból lelőtte volt szeretőjét és annak férjét.

A korábban Magyarországon orvosként dolgozó román állampolgárságú férfi 2012-ben ismerkedett meg a sértettel, akivel szoros érzelmi kapcsolatba került. Közös jövőt terveztek, ezért a nő elhatározta, hogy felbontja a férjével kötött házasságát. A házasság felbontásának kezdeményezését követően azonban meggondolta magát, és úgy döntött, a férjével szeretne együtt élni és gyermekeiket közösen felnevelni.

A vádlott ezt nem tudta elfogadni és folyamatosan – személyesen, telefonon, e-mailen, még a munkahelyén is – kereste, zaklatta, terrorizálta és fenyegette a nőt, aki emiatt már feljelentés tervezetet készíttetett egy ügyvéddel. A szakítás után két évvel, folyamatos visszautasítás miatt a vádlott elhatározta, hogy sérelmei megtorlásaként megöli a nőt és annak férjét, ezért 2016 nyarán a helyi piacon vásárolt egy forgótáras pisztolyt és hozzá 12 darab töltényt. Tervének végrehajtása érdekében 2016. augusztus 31. napján  a kora délutáni órákban gépkocsijával a sértettek nyíregyházi házától kissé távolabb leparkolt, onnan kerékpárjával és a nála lévő töltött lőfegyverrel hajtott egykori szerelme családi házához. Amikor a nő hazaért, a vádlott – a még nyitott kapun keresztül – besurrant a ház portájára. Ezt észlelve a sértett segítségért kiabált férjének és beszaladt a házba. A vádlott követte őt, majd az előtérben előrántotta a fegyverét és azzal a sértett nőt, illetve a segítségkérésre megjelenő férjét közelről egy-egy lövéssel fejbe lőtt. Ezt követően a vádlott kerékpárjával visszament az autójához, majd mellékutakon Romániába menekült, ahol másnap európai elfogatóparancs alapján fogták el. A lövés következtében a feleség olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Férje életben maradt, azonban sérülése maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást eredményezett. Az elkövetéskor a sértett két kiskorú gyermeke otthon tartózkodott, így az eseményeknek közvetlen részesei voltak.

Előre kitervelten, aljas indokból, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt indult büntetőügyben az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére, cselekményének aljas indokból elkövetettkénti minősítése, valamint feltételes szabadságra bocsátása legkorábbi időpontjának hosszabb tartamban történő meghatározása végett fellebbezett. A vádlott hatályon kívül helyezés és enyhítés végett jelentett be perorvoslatot, míg védője enyhébb minősítés, az előre kiterveltség, mint minősítő körülmény mellőzése, és a büntetés enyhítése végett fellebbezett, valamint eljárási szabálysértés okából az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését is indítványozta.

A Debreceni Ítélőtábla – a vádlott elmeállapotára és beszámítási képességére vonatkozó bizonyítás felvételét követően – a mai napon az ítéletet megváltoztatta, és az ügyészi állásponttal egyezően megállapította az aljas indokból elkövetést is mint minősítő körülményt. A bíróság rámutatott arra, hogy a végleges szakítás után két évvel és a sértettek közti házastársi életközösség helyreállítása, valamint emiatt a folyamatos sértetti visszautasítás ismeretében féltékenységre hivatkozni nem lehet, a vádlott cselekvőképességének indítéka a társadalmilag is mélyen elítélendő ok, a visszautasítás miatti bosszú, megtorlás volt.

A másodfokú bíróság a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját 30 évre emelte fel, továbbá a fellebbviteli főügyészségi indítványnak megfelelően a törvényi előírásra tekintettel végleges kiutasítás helyett, annak időtartamát 10 évre enyhítette. Egyebekben az elsőfokú ítéletet helybenhagyta. Az ítélet jogerős.