Covid gyógyszerekkel kereskedett az orvos – bűnügyi felügyeletbe került

Rendőrség
Koronavírus

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a megalapozott gyanú szerint koronavírus betegségben szenvedőknek szánt gyógyszerekkel kereskedő, súlyos bűncselekményekkel gyanúsított budapesti orvos letartóztatását, társa esetében bűnügyi felügyeletet indítványozott. Az elsőfokon eljáró nyomozási bíró az orvost és társát is szabadon engedte. Az ügyészség eredményes fellebbezése alapján mindkét gyanúsított bűnügyi felügyeletbe került.

Az ügy felderítése, valamint a bűncselekményekkel megalapozottan gyanúsítható személyek elfogása érdekében, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség 2021. február 18-án a Nemzeti Védelmi Szolgálattal, valamint a Készenléti Rendőrség egységeivel együttműködve hajtott végre nagyszabású akciót. Az akció eredményeként az eljáró nyomozó ügyészek 5 gyanúsítottat hallgattak ki, köztük a bűncselekményekkel megalapozottan gyanúsítható orvost, valamint egy a gyógyszerek értékesítésében közreműködő nőt. Kettőjük esetében döntött az ügyészség személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedések indítványozásáról.

A vesztegetés minősített bűntettével, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetéssel, valamint sikkasztással gyanúsított orvos esetében a nyomozó ügyészek kizárólag a letartóztatás elrendelésére látnak alapot, ezért erre tettek indítványt. A bűncselekmények elkövetését beismerő, közvetítő nő vonatkozásában a nyomozó ügyészség bűnügyi felügyelet elrendelést indítványozta.

A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája megállapította, hogy a megalapozott gyanú fennáll, azonban az ügyészség indítványával szemben úgy döntött, hogy mindkét gyanúsított szabadlábon védekezhet.

Az ügyészség nem tartotta elfogadhatónak a nyomozási bíró döntését, ezért fellebbezést jelentett be ellene. A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék osztotta az ügyészség álláspontját, hogy kényszerintézkedések elrendelése szükséges, ezért mindkét gyanúsítottat bűnügyi felügyelet alá helyezte 4 hónapra. E szerint a két terhelt nem hagyhatja el otthonát és nyomkövetőt kell, hogy viseljen.

Őrizetbe vettek egy budapesti orvost, aki koronavírusos betegek életét veszélyeztette

A Fővárosi Főügyészség korábbi közleményei az ügyben itt érhetők el:

http://ugyeszseg.hu/az-ugyeszseg-fellebbezett-az-orizetbe-vett-budapesti-orvos-szabadon-engedese-miatt-a-fovarosi-fougyeszseg-sajtokozlemenye/

http://ugyeszseg.hu/orizetbe-vettek-egy-budapesti-orvost-a-fovarosi-fougyeszseg-sajtokozlemenye/