Szabolcsban is felbukkantak az unokázós csalók

Rendőrség

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ismét felbukkant az unokázós csalásnak elnevezett bűnelkövetés.

Az elmúlt hetekben több bejelentés érkezett a rendőrségre arról, hogy ilyen típusú csalás elkövetését kísérelték meg ismeretlen tettesek. Elsősorban időskorú állampolgárokat keresnek meg a csalók telefonon azzal, hogy egyik családtagjukat baleset érte. Az elkövetők meghatározott pénzösszeget kérnek mondván, hogy unokájuknak, vagy más hozzátartozójuknak anyagi segítségre van szüksége. A pénzösszeget korábban egy előre megbeszélt időpontban az elkövetők egyike személyesen vette át az áldozattól. Újabban egy angliai bankszámlaszámot adnak meg, arra kérik az átutalását.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a lakosság figyelmét, hogy akihez ilyen tartalmú telefonhívás érkezik, kezelje azt kellő bizalmatlansággal, és a szükséges körültekintéssel járjon el. Mielőtt bármilyen átutalást, vagy egyéb pénzügyi tranzakciót kezdeményezne, ellenőrizze az esemény valóságtartalmát. Vegye fel a kapcsolatot a hivatkozott családtaggal, vagy ha őt nem éri el, akkor egy olyan rokonnal, akinek tudomása lehet róla, ha valóban történt ilyen.

Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére alaposan felkészülnek, és a kiszemelt áldozat bizalmának elnyerése, és meggyőzése érdekében, olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak – írja a police.hu.

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget, hívják a 112-es segélyhívót!