Így védekezzünk a gépkocsifeltörések ellen

Rendőrség
Több parkoló gépkocsin is egy a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által készített figyelemfelhívó kiadványt helyeztek el a rendőrök Debrecenben.

Közelednek az év végi ünnepek, melyek során a bevásárló- és üzletközpontok, piacok, kirakodóvásárok, pályaudvarok parkolói zsúfolásig megtelnek gépjárművekkel. Ebben az időszakban a vásárlók a nagy rohanásban hajlamosak a gépjárművekben, jól látható helyen hagyni értékeiket, melyek észlelése egyes személyeket bűncselekmény elkövetésére késztet.

Ennek megelőzése érdekében Debreceni Rendőrkapitányság munkatársai 2014. december 18-án is több parkolóban megjelentek és a gépjárművek szélvédőjén elhelyezett nyomtatvány segítségével – az autóban hagyott értéktárgy megjelölésével – hívták fel a gépjárművezetők figyelmét arra, hogy az autó utasterében hagyott értékkel potenciális áldozattá válhatnak. Az elkövetőknek ugyanis csak pillanatok kellenek ahhoz, hogy a gépkocsi ablakát betörjék, majd villámgyorsan távozzanak a zsákmánnyal.

Az elkövetők általában nem egyedül dolgoznak és – sokszor már előre kifigyelve – gyakorlottan választják ki, mely autót érdemes feltörni, mérlegre téve az azzal járó kockázat, valamint a várható zsákmány mértékét. Az autó utasterében jól látható helyen hagyott üres nylon szatyor is arra késztetheti az elkövetőt, hogy azt megszerezze, bízva abban, hogy az neki kellő értéket rejt. Ahhoz, hogy a karácsonyi bevásárlás alkalmával gépjárművünket és értékeinket megóvjuk, kérjük, hogy tartsák be a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának tanácsait:

Az autó nem biztonságos tárolóeszköz!

  • Ne hagyjon táskát, csomagot, mobiltelefont, GPS-t (a tartókonzolt sem) továbbá egyéb értékes műszaki cikket, valamint személyes iratokat, pénzt, bankkártyát és a gépjármű okmányait az utastérben, de a „kesztyűtartóban” sem! Még üres táskát, ruhaneműt se hagyjanak gépjárműben, hiszen az elkövetőkre jellemző, hogy a legkisebb értékek miatt is képesek betörni az ablakot vagy feltörni a zárat!
  • Mindig zárja be az ajtókat, az ablakokat húzza fel, kapcsolja be a riasztót akkor is, ha csak pár percre száll ki! Kiszállás után ellenőrizze a gépkocsi lezárt állapotát, illetve a riasztó élességét!
  • Használjon mechanikai védelmet /kormány-, pedál-, váltó- zár/ is a riasztóberendezés mellett!
  • Ha a gépkocsiba rádiót, cd-, mp3 lejátszót vásárol, olyan készüléket vegyen, amelynek levehető előlapja van, vagy fiókszerűen kihúzható!
  • Ha módjában áll, vegye igénybe az őrzött parkolókat és az értékmegőrzőket!

Ahhoz, hogy az év végi ünnepeket ne árnyékolja be sérelmünkre elkövetett bűncselekmény az utakon, autópályák pihenőiben a fentieken túl az alábbiakra is felhívják a Bűnmegelőzési Osztály munkatársai a figyelmet:

Az utóbbi években gyakori bűnelkövetési módszer, hogy az elkövetők ki – és beszálláskor megszólítják a kiszemelt áldozatot, majd különféle módon elterelik annak figyelmét, így a már nyitott utastérből észrevétlen ellophatják értékeit. A figyelemelterelő módszerek tárháza óriási, azonban az esetek zömében valamilyen műszaki hibára hívják fel a figyelmet, vagy előfordul, hogy előzőleg kiszúrják a gumiabroncsot és a kerékcsere alatt lopják meg az áldozatot.

Amennyiben a fenti tanácsokat megfogadják, úgy sokat tehetnek azért, hogy ne váljanak gépjárműfeltörések, illetve úti- trükkös lopások áldozataivá.