Szijjártó Péter orosz hackerek

Putyin emberei törték fel 2021-ben a Külügyminisztérium informatikai rendszerét, Szijjártó mégis a “baloldaltól” félti az ország szuverenitását

Ország

Belső dokumentumok bizonyítják, hogy a magyar külügy tudott az orosz kibertámadásokról – amiket két éve még kampányhazugságnak neveztek – írja a 444.hu a portál birtokába jutott információk alapján.

2022-ben írta meg a Direk36, hogy az orosz titkosszolgálatok széles körű kibertámadást hajtottak végre a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai hálózata ellen. A lap újságírója, Panyi Szabolcs a magyar diplomácia ellen elkövetett orosz titkosszolgálati műveletet háttérbeszélgetések segítségével rekonstruálta, és leírta, hogy Putyin hekkerei feltörték a külügy számítógépes hálózatát és a belső levelezését, és ott bármihez hozzáférhettek. A lap értesüléseit a minisztérium és több fideszes politikus egyértelműen tagadta.

A 444.hu által szemrevételezett belső dokumentumok szerint ugyanakkor teljesen világos nemcsak az, hogy ezek a támadások megtörténtek, hanem az is, hogy a külügyben tudtak erről. Az egyik magyar titkosszolgálat vezetőjének levelében egyértelműen le van írva, milyen kiterjedt kibertámadásokról van szó, és azt is tisztázza, kik az elkövetők.

A portál most szembesítette Szijjártó Péter külügyminisztert a dokumentummal. Szijjártó meg sem próbálta tagadni a tényeket, inkább baloldalazott egy jót:

“Akkor nézzük meg vágatlanul is a 444-interjút, és ne legyünk naivak, ha egy kormány szuverén, akkor azt minden irányból támadják. Ebben csak egy dolog állandó, a balliberális média mindig választási kampányban támad a legjobban és a leggátlástalanabb eszközökkel. Nekünk nemzeti érdekeink vannak, nekik megrendelőik (a kérdés, vajon vannak-e köztük titkosszolgálatok?)”

– írta az általa megosztott videóhoz a külügyminiszter.

“Szijjártó és a kormány lement kutyába az oroszoknak”

Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője, a Facebookon reagált arra a hírre, hogy a magyar külügyminiszter tudott arról, hogy az orosz titkosszolgálatok feltörték a magyar külügy gépeit.

“Tegnap azt írtam, hogy aligha süllyedhetne mélyebbre Szijjártó és a magyar külügy, ma pedig bebizonyosodott, hogy mindig van lejjebb. Szijjártó 2 évvel ezelőtt “kampányhazugságnak” nevezte, hogy az orosz titkosszolgálatok feltörték a magyar külügy informatikai rendszerét. Ma viszont kiderült a 444-nek köszönhetően, hogy a külügyminisztérium tudott róla és nemes egyszerűséggel letagadták. Az egy dolog, hogy nap mint nap arcunkba hazudnak, ezt sajnos már megszoktuk. Persze egy normális országban egy ilyen hazugságért azonnal le kellene mondani, de sajnos nem egy normális országban élünk. Az viszont egészen elképesztő és vérlázitó, hogy az országunk külügyminisztere TUDOTT arról, hogy az oroszok feltörték a minisztérium rendszerét, ahonnan nemzetbiztonsági iratokat loptak el, nem tesz semmit ez ellen, nincsen semmilyen következménye, sőt még továbbra is vígan parolázik és barátkozik ezzel az idegen, ellenséges hatalommal. Ezek után pedig mindenhol azt hangoztatják, hogy Magyarország szuverén ország. Szijjártó és a kormány tényleg teljesen lement kutyába az oroszoknak”

– írja a Momentum politikusa.