Novák Katalin Izraelben

Novák Katalin Izraelbe látogatott

Ország

Magyarország és Izrael is a béke képviselője – mondta Novák Katalin köztársasági elnök, miután találkozott csütörtökön Jichák Hercoggal, Izrael Állam elnökével Jeruzsálemben.

Magyarország és Izrael között a kapcsolat nagyon erős – hangsúlyozta Novák Katalin, hozzátéve: sokat dolgoznak annak érdekében, hogy ezt a kapcsolatot megőrizzék, erősítsék gazdaságilag és politikailag is. Kiemelte: Magyarország a béke mellett áll ki, s Izrael is egy olyan ország, amely elkötelezett a béke mellett.

Novák Katalin Jichák Hercog elnök meghívására kétnapos munkalátogatásra érkezett Izraelbe. A szerda-csütörtöki látogatás célja a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok további mélyítése. Novák Katalin a találkozót követően tett sajtónyilatkozatában emlékeztetett, hogy Magyarország szomszédságában, Ukrajnában tragikus háború dúl, országunk azonban elítéli a putyini agressziót, és békét szeretne. Mint mondta, Izrael is erősen védi népét, országát, ebből sokat lehet tanulni, és a tanulságokat is le lehet vonni belőle. Minden nemzet érdeke a biztonság, és minden nemzetnek joga van a saját biztonságához, ezt az izraeli és a magyar emberek is pontosan tudják, a bőrükön tapasztalják – tette hozzá.

Novák Katalin Izraelben
Benjámin Netanjahu felkért izraeli miniszterelnök fogadja Novák Katalin köztársasági elnököt Jeruzsálemben 2022. november 17-én. MTI/Bruzák Noémi

Novák Katalin elmondta, hogy Magyarország és Izrael szövetsége megingathatatlan, Magyarország nemzetközi téren is mindig kiállt Izrael mellett. Biztosította Jichák Hercog elnököt, hogy a jövőben is számíthatnak a magyarok támogatására. Kitért arra is, hogy Magyarországon él Európa harmadik legnagyobb zsidó közössége, és a magyarok büszkék erre. A zsidó kultúra ma reneszánszát éli Magyarországon, s országunk a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy a zsidóság továbbra is a legnagyobb biztonságban élhessen nálunk – mondta.

Jichák Hercog azt hangsúlyozta, hogy Európa és a Közel-Kelet, valamint a nagyvilág is számos kihívással néz szembe. Emlékeztetett, hogy sok izraeli végez önkéntes humanitárius tevékenységet, amelyet kiemelten fontosnak tartanak. Hozzátette, hogy a felesége is sokat tesz a traumát szenvedett, poszttraumás gyermekek és civilek ellátásáért, mivel ez a probléma nagyon felhalmozódott az évek alatt.

Novák Katalin Izraelben
Novák Katalin köztársasági elnök (j2) Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j) társaságában Jeruzsálemben, a Machane Yehuda piacon 2022. november 17-én. MTI/Bruzák Noémi

Novák Katalin az elnöki találkozót követően csütörtökön megbeszélést folytat Benjámin Netanjahu felkért miniszterelnökkel, valamint Jaír Lapid ügyvivő miniszterelnökkel, továbbá találkozik jeruzsálemi keresztény felekezetek képviselőivel is.