Márki-Zay Péter választás 2022

Márki-Zay Péter feltárta, hogy miben hibáztak a kampány során

Ország

Márki-Zay Péter az ATV Egyenes beszéd műsorában nyilatkozott a választások után. Elemezte a kampány során elkövetett hibákat és megemlítette amikben javultak a 2018-as választásokhoz képest.

Elismerte, hogy a 2022-es választás történelmi vereség volt. Kifejtette, hogy az elmúlt választásokhoz képest szervezettebb volt a kampány. Idén volt előválasztás, szavazatszámlálókat sikerült eljutatni a választókörzetekbe, volt összefogás és volt közös program is, ami tele volt baloldali elemekkel. Mint elmondta az életét tette rá, hogy sikeres legyen ez a kampány, de ez a modell megbukott.

Úgy gondolja, hogy nem a programmal volt a gond, hanem a kommunikációval. A Fidesz propagandájával nehéz volt felvenni a versenyt. Nehezebb volt, mint négy évvel ezelőtt, mert akkor még több volt a független média, amiknek egy részét már elfoglalta vagy megszűntette a Fidesz. Tízszer annyi plakátja volt a Fidesznek, mint nekik. Emiatt az ellenzék hátrányból indult a választásokon.

“A kommunikáció az, ahol olyan hátrányban volt az ellenzék és lesz is ameddig a Fidesz ezt a rendszert fenntartja, addig a propagandával bármikor, ahogy én szoktam volt fogalmazni ugyebár a halálcsillagot felépítették.”

Abban látja saját hibáját, hogy voltak félremagyarázható kifejezései, ami nem szándékos volt, de felépítettek rá egész hazugságkampányokat.

A másik hibának azt tartja, hogy az összefogással ugyan nagyon sok olyan ember sikerült maguk mellé állítani, akiket máshogy nem tudtak volna elérni, de így a Jobbikos szavazók kétharmadát elveszítették, egy részük a Fideszre, más részük a Mi Hazánk Mozgalomra szavazott, ami ezáltal be is jutott a parlamentbe.

Állítása szerint  a baloldali szavazók között nem volt lemorzsolódás, nem őket veszítették el, hanem a jobb oldali szavazók pártoltak el tőlük.

Csalódott volt, hogy a saját választókerületében nem tudott nyerni. Hozzátette, hogy marad a politikában, a fiatalokat érzi a legfontosabbnak, ki fog állni értük és nem hagyja magukra őket.

Elemzők szerint történelmi győzelmet aratott Orbán Viktor

Márki-Zay Péter: “A propaganda az, ami megnyerte ezt a választást a Fidesznek”