Orbán: Magyarország nem fordulhat vissza

Ország

Szélsebesen terjed az omikron vírusvariáns, de az erő amivel ránktör az nem olyan erős, mint a korábbiak. Ezért változtatni kellett a védekezésen – tette közzé a miniszterelnök  a Kossuth Rádió reggeli műsorában, pénteken.

Tanulni kell abból, ami 2010-ig történt, abból, hogy mennyi erőfeszítés kellett, hogy a hibákat ki tudjuk javítani, és ha már sikerült, nem fordulhatunk vissza oda, ahol megint csak bajok várnának ránk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

A kormányfő kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot “kivéreztették és tönkretették”. De “nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította” – mutatott rá.

Közölte: azonban most jönnek azok, akik “2010-ig baloldali politikusokként csődbe vitték az országot”, és azt mondják, hogy készen állnak arra, hogy a választások után ők vegyék át az ország irányítását. Ez azt jelentené, hogy hátrafele megyünk – tette hozzá.

Úgy vélte, az elmúlt évek munkáját nem érdemes kidobni az ablakon, mert ha visszajönnek azok, akik csődbe vitték az országot, ugyanazt fogják tenni, amit korábban tettek, “ahhoz értenek, megszorításokhoz, elvételhez, nyugdíjcsökkentéshez értenek, de ők nem fognak minimálbért emelni, nem fogják növelni a nyugdíjakat, mert nem ezt tették, amikor erre lehetőségük volt”.

Illegális bevándorlás – Orbán: Brüsszel nem segíti a védekezést

Magyarország védi egész Európát, de Brüsszel nem segíti a védekezést, sőt támadja Magyarországot – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Orbán Viktor elmondta: 2020-ban 45 ezer illegális bevándorlót fogtak el a határon, 2021-ben pedig már 122 ezret, ami jól mutatja, hogy az illegális határátlépések száma nő. A migráció kérdése nem oldódott meg, sőt mint fenyegetés és veszély velünk él majd a következő években is, ezért majd meg kell erősíteni és át kell alakítani a határvédelem rendszerét – jelentette ki. Hozzátette: új erőket kell bevonni, minél több olyan fegyveres kell, akit kifejezetten a határvédelem céljából alkalmaznak.

Kitért arra: a magyarok “mindig várkapitányok is egyben”, egész Európa határát védik. 2015 óta ez a magyaroknak mintegy 600 milliárd forintba került, de ezt a munkát Brüsszel nem támogatja, “sőt hátba lő bennünket”, támad ahelyett, hogy segítene – fogalmazott a kormányfő.

Orbán: nem lehet gyengíteni a védekezést

Szabad, sőt kell vitatkozni arról, hogy milyen a jó védekezés, de ezt úgy kell tenni, hogy közben a védekezést ne gyengítsék – mondta a koronavírus-járvánnyal összefüggésben Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

A kormányfő közölte: a védekezésről folytatott vita összeurópai jelenség, de a magyar baloldal azzal kilóg az európai gyakorlatból, hogy kamuvideókat gyártott. Nem tud arról, hogy bármelyik nyugat-európai országban előfordult volna, hogy tényeket hamisítanak meg, álvideókat, kamuvideókat készítenek, és úgy vitatkoznak a védekezésről, hogy ezzel gyengítik a védekezés hatékonyságát – mondta.

Úgy látja, ahogy Magyarországon támadják a védekezést, az sértő az orvosokra és az ápolókra nézve, leértékeli a kórházakban zajló munkát. Azonban az egész egészségügyi rendszer mindent megtesz azért, hogy a betegeknek segítséget nyújtson, és elismerést érdemelnek az orvosok és az ápolók – jelentette ki.

Megjegyezte: az oltás megszervezése mindenhol jól halad.

Orbán Viktor úgy értékelt: a baloldal nem tud különbséget tenni a kormány támadása és az ország leminősítése között.

Februári változások

A beszélgetésből kiderül, hogy  Február közepétől csak az minősül védettnek, átalakul a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá. Az minősül védettnek, aki felveszi a harmadik  oltást, vagy ha csak kettőt vett fel, nem telt el az után 6 hónap.

A miniszterelnök elmondta, hogy januárban minden csütörtökön és pénteken, valamint szombatonként időpontfoglalás, regisztráció nélkül is hozzá lehet jutni oltáshoz járási szakrendelőkben és kórházi oltóponton.

MTI