A kormány meghosszabbítja a járvány miatti veszélyhelyzetet

Ország
Koronavírus

A kormány a járvány miatti veszélyhelyzet meghosszabbítását kezdeményezi az Országgyűlésnél – olvasható a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében.

Azt írják, a járvány elleni további hatékony védekezés és gyors reagálóképesség érdekében a kormány a járvány elleni védekezésről szóló törvény hatályának meghosszabbítását kezdeményezi az Országgyűlésnél 2022. január 1-jéig – a kormány keddi ülésén született döntés értelmében az erről szóló javaslat hamarosan az Országgyűlés elé kerül, amelyet az elsők között vehetnek napirendre az őszi ülésszakon.

Az indoklás szerint a törvény hatályának meghosszabbítására azért van szükség, mert

a világjárvány továbbra is tart, a delta vírusmutáns terjedése miatt egész Európában és Magyarországon is nő a fertőzöttek száma. Ez továbbra is szükségessé teszi a járvány elleni védekezést és a gyors cselekvőképesség fenntartását. Az elmúlt másfél év bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták a járvány elleni védekezést.

Az Országgyűlés legutóbb májusban hosszabbította meg a törvény hatályát, ezzel a veszélyhelyzeti rendeletek hatálya az őszi parlamenti ülésszak első napját követő 15. napig tolódott ki. A parlament elé kerülő törvénymódosítás értelmében január 1-jéig ismét meghosszabbodik a koronavírus elleni törvény hatálya. Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, a kormány kezdeményezni fogja a veszélyhelyzetnek a törvény hatályvesztését megelőző megszüntetését – ígérik.