Szijjártó: Magyarország 200 ezer AstraZeneca-vakcinát adott el Portugáliának

Ország
Koronavírus

Magyarország 200 ezer adagot adott el Portugáliának az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájából, beszerzési áron – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a portugál kollégájával, Augusto Santos Silvával közös sajtótájékoztatóján kedden Lisszabonban.

A 365 ezer eurós (csaknem 132 millió forint) szállítmány a magyar kormány teherszállító repülőgépén érkezett meg Lisszabonba.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: ha hagytuk volna elbizonytalanítani magunkat, és a minket érő támadások miatt végül úgy döntöttünk volna, hogy nem vásárolunk keleti vakcinákat, akkor a hazai oltási program nem állna ilyen jól, és nem tudnánk másoknak segíteni.

A tárcavezető rámutatott: Magyarország Európa egyik legsikeresebb oltási programját hajtotta végre, bár kicsit más stratégiát választott, mint a többi európai uniós tagország. Emlékeztetett: Magyarország, még az elején, a nyugati oltóanyagok mellé keletieket is vásárolt, ennek a lépésnek pedig két fontos következménye volt. Az egyik az, hogy Magyarország ma egészségügyi szempontból az egyik legbiztonságosabb ország az Európai Unióban, felkészülten várja a koronavírus delta variánsát, miközben folytatódik az oltási program – húzta alá a miniszter. A másik pedig az, hogy van elég oltóanyagunk, így másoknak is tudunk segíteni – tette hozzá.

Szijjártó Péter elmondta: Portugália az Európai Unióban a harmadik, globálisan pedig a nyolcadik ország, amely vakcinát kapott Magyarországtól. Eddig összesen 1 350 000 adag oltóanyagot adtunk el, kölcsön vagy adományba ennek a nyolc országnak – tájékoztatott.

A miniszter kiemelte: a koronavírus-világjárvány ellen az oltás az egyetlen megoldás, és kulcskérdés, hogy az Európai Unió és partnerei felkészülten várják a negyedik hullámot.

“Oltani, oltani és oltani” – Szijjártó Péter szerint ez a feladat annak érdekében, hogy a szeptember ne a bezárkózás, hanem az iskolakezdés időszaka legyen.

MTI