Orbán: Veszélyes pillanatban vagyunk, 3093 új fertőzöttet regisztráltak

Ország
Koronavírus

Itt a harmadik hullám – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádió reggeli műsorában. Két dolog fut versenyt egymással: ha több embert oltanak be, életeket nyerünk, ha a harmadik hullám görbéje lesz erősebb, életeket vesztünk – mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök a friss járványügyi adatok ismertetésével kezdett:

3093 új fertőzöttet regisztráltak, 110-en elhunytak. A kórházban lévők száma folyamatosan emelkedik, jelenleg 4024 fő, lélegeztetőgépen pedig 352-en vannak.

Ezek önmagukban sem jó számok, de ráadásul a tendenciájuk különösen rossz. Egy nagyon veszélyes pillanatban vagyunk mondta Orbán. Egyrészt már rendelkezésre állnak oltások, de itt a harmadik hullám, így a vezető szerint két dolog fut versenyt egymással: ha több embert oltanak be, életeket nyerünk, ha a harmadik hullám görbéje lesz erősebb, életeket vesztünk.

Az operatív törzs beszámolója szerint ha most húszezer embernek kellene koronavírussal kapcsolatos  ellátást biztosítani, erre képes lenne a rendszer. Orbán szerint nagyok a tartalékaink.

Jelenleg 391 ezer olyan magyar van, aki már legalább az első oltást megkapta, ez a számítások szerint hamarosan 441 ezer lesz. Innen egy nagy ugrás várható, március elejére pedig 1 millió 225 ezer, míg április elejére 2 millió 582 ezer beoltott emberrel kalkulálnak. Kiemelte: húsvétra mindenkit be tudnak oltani, aki máig regisztrált.

Kínai vakcina

A kínai vakcinával kapcsolatban elmondta: Mindannyian Müller Cecília kezében vagyunk. Orbán szerint az országos tiszti főorvos annyit mondott, „jól haladok”, Orbán úgy látja, megfeszített munkával dolgoznak a járványügyi szakemberek.

Nemzeti konzultáció

A nemzeti konzultáció kapcsán Orbán kiemelte: az újraindítás minden döntéséért a felelősséget a kormány vállalja, ugyanakkor: az a jó döntés, amibe minél több embert be tudnak vonni.

A konzultáció lényegi kérdéseket tartalmaz, ezen gondolkozik hetek-hónapok óta. Ha a harmadik hullámot le tudjuk törni, jöhet a nyitás – mondta Orbán.

Egy nap alatt egyébként 120 ezren töltötték ki a kérdőívet.

Oltások

Orbán ismét arról beszél, a helyszínen értesül az ember, milyen oltást kap éppen, lehet rá nemet mondani, de megnyugtatott mindenkit, ettől nem esik ki, majd értesítik.

De fontos, figyeljen oda mindenki, fölfutó harmadik hullám van, ennek komoly kockázata van. Azt kéri, ne indulatból döntsön a vakcináról, mert az életébe kerülhet. Európai összevetésben ma Magyarországon van a legtöbb oltásra alkalmas vakcina. Mi vezetjük a rangsort, egy hasonló méretű EU-s országhoz képest májusra 3,5 millióval több embert oltunk be, mint a többi EU-s ország – mondta.