Johannes Brahms három kiemelkedő darabját szólaltja meg a Müpában a MÁV Szimfonikus Zenekar

Kultúra

Johannes Brahms életművének három kiemelkedően fontos darabja szólal meg február 15-én a Müpában, a MÁV Szimfonikus Zenekar előadásában a Szőke Tibor-mesterbérlet idei második koncertjén.

Az est karmestere Thomas Sanderling lesz, aki többek között olyan mesterekkel dolgozott együtt, mint Herbert von Karajan és Leonard Bernstein – áll a zenekar MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében.

Az esten elsőként az Akadémiai ünnepi nyitány szólal majd meg, amelyet akkor komponált, mikor a lengyelországi Boroszló Egyetem bölcsészkara díszdoktorává avatta a zeneszerzőt 1879 márciusában. A jókedvű, helyenként a humor eszközeit is felhasználó darab különlegessége, hogy a benne megszólaló témák ismert diákdalok feldolgozásai.

Ezt követi majd a Hegedűverseny, amely a hangszer versenymű-irodalmának egyik kiemelkedő darabja. A mű létrejötte barátjának, Joachim Józsefnek köszönhető, hiszen komponálás közben vele értekezett Brahms, valamint ő játszotta a darab ősbemutatóját is 1879. január 1-jén Lipcsében. A MÁV Szimfonikusok hangversenyén a Hegedűverseny szólistája a Németországban élő hegedűművész, Kirill Troussov lesz.

Az est második részében Brahms IV. szimfóniája hangzik el, amelyet egy stájerországi nyaralása alatt kezdte komponálni, 51 éves korában. A következő évben fejezte be és ugyanebben az évben mutatták be Meiningenben, a kor egyik leghíresebb karmestere, Hans von Bülow vezényletével. A hangverseny karmestere a februári koncerten Thomas Sanderling lesz, aki 1942-ben, Novoszibirszkben született, a hitleri Németországból száműzött Kurt Sanderling karmester fiaként. Lemezfelvételeiért 1998-ban elnyerte a cannes-i nemzetközi klasszikus zenei díjat, 2010-ben Grammy-jelölést kapott, majd 2017-ben ECHO Klassik díjban részesült.

A Brahms-esten emlékezik meg mindezeken túl a MÁV Szimfonikus Zenekar a 100 évvel ezelőtt alapított elődjére, a Vasutas Ének- és Zenetársaságra is, amelyet 1924. február 10-én hívtak életre a MÁV északi főműhely színháztermében. Az énekkar első vezető karnagya Seres László volt, a zenekar művészeti vezetője, és karmestere 1942-ig Ábrányi Emil, 1942-től pedig Kenessey Jenő.

(MTI)