Elkezdődött a 20. Budapest Design Week

Kultúra

Elkezdődött a 20. Budapest Design Week; az október 15-ig látogatható jubileumi fesztivál az elmúlt két évtized hazai designéletének kiemelkedő tárgyait, eseményeit és pillanatait idézi fel. A rendezvény keretében adják át a Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat.

A fesztivál csütörtöki, a Néprajzi Múzeumban tartott sajtómegnyitóján az innovációért felelős helyettes államtitkár megemlékezett arról, hogy a héten a svéd tudományos akadémia Karikó Katalin biokémikusnak és Krausz Ferenc fizikusnak is odaítélte a Nobel-díjat. “Az innovációban, tudományban ezt tűztük ki célul, hogy hogyan tudjuk a kutatási eredményeket, a tudományos eredményeket mindinkább a társadalom és a gazdaság szolgálatába állítani” – fogalmazott Bódis László, gratulálva a két díjazottnak.

A rendezvénysorozatot méltatva rámutatott: azért támogatják az ilyen típusú programokat, mert ezeken a közönség testközelből ismerkedhet meg a design nemcsak művészeti, hanem pragmatikus hasznosságával is.

A Design Management Díjat idén egy orvosdiagnosztikai eszközöket gyártó cég nyerte. A Magyar Formatervezési Díj elismertjei között lámpacsalád, fogaskerekű vasúti jármű-koncepció, otthoni edzőpad és okosbója is szerepel – közölték a sajtótájékoztatón.

(MTI)

Kezdőkép: Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára a 20. Budapest Design Week megnyitóján a Néprajzi Múzeumban 2023. október 5-én. A jubileumi fesztivál október 15-ig látogatható. MTI/Hegedüs Róbert