Mátészalkán megnyílt az Adolf Zukor Filmfesztivál

Kultúra

A szeptember 22-23-án zajló két napos filmfesztiválon a legfiatalabb filmeseket díjazzák.

A Magyar Hollywood Tanács, Mátészalka Önkormányzata és az Origo Filmstúdió közös szervezésében megnyitotta kapuit a második Nemzetközi Adolf Zukor Filmfesztivál, a AZIFF 2023. A fesztivál Hollywood legendás magyar filmesének, a Paramount Pictures alapítójának, a 150 éve született Adolf Zukornak állít emléket.

A legfitalabb filmesekre koncentrál az Adolf Zukor Filmfesztivál – a 12 és 18 év közötti alkotókat díjazza a szakmai zsűri. A győztes alkotások az előzetesen kiválasztott, huszonöt legjobb versenyfilm közül kerülnek majd ki. A szakmai zsűri elnöke Szász Attila, Balázs Béla-díjas filmrendező.

A filmfesztivál a hivatalos vetítések mellett számtalan érdekes programot kínál a látogatóknak. Az AZIFF vendége lesz idén Koltai Róbert a Halhatlanok Társaságának Örökös Tagja, Gryllus Dorka színművésznő, Szász Attila rendező,, Hargitai László az Európai Filmakadémia tagja, a Magyar Film- és Videóvágó Szövetség elnöke,  aki egyúttal az Origo Filmstúdió Utómunka Filmstúdiójának a vezetője is. A fiatal filmes generációt Králl Kevin rendező képviseli. Emelett a fesztivál programjai közt szerepel könyvbemutató és zenés összejövetelek is.

A fesztivál nyilvános és ingyenes, előzetes regisztrációhoz nem kötöttek a programok. A szervezők a nagyközönséget kívánják megszólítani, ezért nem szakmai diskurzusokat, hanem könnyed személyes élményeken alapuló beszélgetések szerveznek.

– Vida Virág –