Európában Anglia után Magyarországon forgatják a legtöbb filmet

Kultúra

London után Magyarországon készül a legtöbb nemzetközi filmprodukció – hangzott el a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Kemény Ildikó producer részvételével rendezett pódiumbeszélgetésen a Variety című amerikai filmes szaklap honlapján kedden megjelent beszámoló szerint.

A világ egyig legjelentősebb filmes találkozóján az amerikai pavilonban rendezett beszélgetésen Leo Barraclough, a Variety újságírója kérdezte az illetékeseket a magyarországi nemzetközi produkciók “boomjáról”. Mindketten kifejtették, hogy a filmprodukciók számára Magyarország vonzerejének kulcsa az, hogy számos forgatási helyszínt kínál – olvasható a lap beszámolójában.

Káel Csaba arra emlékeztetett, hogy Magyarország nagy hangsúlyt fektetett a Budapest körüli infrastruktúra fejlesztésre, a város az egyik legfontosabb helyszíne lett a filmprojekteknek. “Öt stúdió van Budapest körül, és a belvárosból 20 perc alatt el lehet érni őket” – hívta fel a figyelmet a kormánybiztos, megemlítve azt is, hogy nem kizárólag a stúdiókban, hanem a szállódaiparban is történetek fejlesztések.

Kemény Ildikó kiemelte, hogy Magyarország már most is jelentős turisztikai központnak számít, és ezt az ország kihasználja a filmipari jelenlétének növelésére is. “London után a második helyen állunk a nemzetközi produkciókban” – hangsúlyozta a producer. Mindketten egyetértettek abban, hogy Magyarország építészeti sokszínűsége számos forgatási helyszínt biztosít, és ezeknek a potenciális forgatási helyszíneknek az aprólékos számbavétele növelte a magyarországi produkciók minőségét. “A helyszíneket illetően csodálatos kínálattal rendelkezünk. (…) A gótikus templomoktól az amerikai utcákig mindent megtalálni” – idézte a Variety a kormánybiztost.