Kortárs táncprodukciókat láthatunk május elején a Csokonai Fórumban

Kortárs táncprodukciókat láthatunk május elején a Csokonai Fórumban

Kultúra

A kortárs táncnyelv két produkcióját hozza el az M Studio május elején a Csokonai Fórumba. A Lift – boys will be boys című előadást május 3-án, szerdán 19 órától, míg a Fren_Ák Társulattal közös Romeo & Juliát május 5-én 19 órától.

A lift a legkisebb olyan tér, ahol szorosan lehetünk egymás mellett anélkül, hogy kapcsolatba kerülnénk. A lift mindig tart valahová. Mehet fölfelé, mehet lefelé, de ha egyszer csak elakad, akkor bármi megtörténhet.

Fren_Ák koncepciója a Rómeó és Júlia tragédia kortárs módon történő újraértelmezése. A produkció megőrzi a Shakespeare darab atmoszféráját, de Fren_Ák sajátos szcenikai és koreográfiai nyelvén keresztül sikerül a társadalmi-eredeti drámát a belső-érzelmi tragédiára fókuszálni, ahogyan a két fiatal saját illúziójának fogságába esik. Az előadást 18 év felettieknek ajánlják.

Az alkotókról

Az M Studio:

Az M Studio 2005-ben alakult a romániai Sepsiszentgyörgyön fiatal színészek és táncosok által, kezdetben egy olyan műhelyfórumként működött, amely a mozgásművészet új kifejezési formáit és lehetőségeit kereste. A társulat stílusát gyakran a kortárs tánc, a mozgás és a fizikai színház határterületeként írják le, fúziószerű esztétikát teremtve. Az M Studio előadásait nagyra értékelik a nemzetközi tánc- és színházi fesztiválok – a romániai fesztiválok mellett a társulat az elmúlt 5 évben meghívást kapott Magyarországra, Bulgáriába, Horvátországba, Németországba, Szerbiába, Szlovákiába, Lengyelországba, Iránba, a Dominikai Köztársaságba, Örményországba, Marokkóba, Portugáliába.

 Fren_Ák:

Frenák Pál 1957-ben született Budapesten. Gyermekkora meghatározó mozzanata, hogy szülei siketek és nagyothallók voltak, így első elsajátított kifejező eszköze a jelnyelv lett, ami különleges fogékonyságot fejlesztett ki benne az arcjáték és a gesztusok, az emberi testtel kifejezhető tartalmak iránt. Munkásságára nagy hatást gyakoroltak Pier Paolo Pasolini olasz rendező filmjei, Francis Bacon munkái, Gilles Deleuze francia filozófus írásai. 1998-ban elnyeri a kyotói Villa Kujoyama koreográfusi díját, amelynek köszönhetően több mint fél évet tölt Japánban – ez az élmény művészetére is nagy hatást gyakorol, a japán mozgás- és vizuális művészet, valamint a butoh több koreográfiájában megjelenik.

1999-ben a már tízéves múltra visszatekintő Compagnie Pal Frenakot fiatal magyar táncosokkal kibővítve párizsi és budapesti székhellyel működő magyar-francia társulattá alakítja, mely egyedülálló táncnyelvet képvisel, amelynek fontos jellemzői a mimika, a jelnyelv és a test mozgásának integrált használata.

Az előadás ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. A részvételi szándékot a szervezes@csokonaiszinhaz.hu email címen lehet jelezni az előadás címének feltüntetésével.