Inkongnitó – különleges fotókiállítás látható Budapesten

Kultúra

Ketten ülünk egy asztalnál,
és beszélünk egy közös ügyről,
de velünk vannak titkos gondolataink is.

Augusztus 29-ig még megtekinthető Kőszegi Gábor különleges fotókiállítása Budapesten.

Az Inkognitó elnevezésű tártlat helyszíne a Magyar Fotográfiai Egyesület Galériája, amelyet a főváros szívében a Belgrád rakpart 17. szám alatt az ötödik emeleten találhatnak meg az érdeklődők. A kiállítást augusztus elején a Balogh Rudolf-díjas, ismert fotóművész, Eifert János nyitotta meg és szerdai napokon 17-20 óra között látogatható. Ettől eltérő időpontokban telefonos egyeztetés szükséges Mészáros Ödönnel a 06/20/581-5329 vagy a 06/30/361-3627- es telefonszámon.

Az ember számára a gondolat: a tapasztalatok összességéből származó információ szellemi feldolgozása. Élő és élettelen környezetünkről, valamint saját magunkról megformált véleményünk vetülete, egyúttal a tudatos kifejezés alapja; a kapcsolattartásé, a hétköznapoké, az alkotásé. A külvilág számára legkönnyebben szavak segítségével tudjuk megjeleníteni. A rögzítettlen, szájhagyomány útján terjedő gondolat nagy szabadságnak örvend, de a lejegyzett, a papírra vetett szó is csak részben tudja megkötni a gondolat szárnyalását. Az írásban átadott információ sokáig megmarad, olyan, mint egy vírus, bármikor termékeny talajra talál. Hosszú Csipkerózsika-álmából felébredve vagy rögtön megtermékenyülve fertőz újabb és újabb agytekervénye-ket.

Nemcsak szóval és írással adunk át információt: az ember alkotta tárgyak, pl. a fotók is tartalmazzák alkotóik és az őket körülvevő kulturális közeg gondolati világát. De mindez, a különböző kultúrákat, érdekeket, ideológiákat átfogó, egységes megértéshez sohasem lesz elég e Földön.

Ketten ülünk egy asztalnál,
és beszélünk egy közös ügyről,
de velünk vannak titkos gondolataink is.
Ehhez az asztalhoz 7,5 milliárd ember még csak le sem tud ülni,
közben pedig a jegesmedvék csak úsznak-úsznak, míg végre elfárad-nak, s nincs körülöttük jégtábla, amire felkapaszkodhatnának.
(2017)

– Vida Virág –