MTT: a színházak többsége folytatja a szakmai munkát, de közösségi kezdeményezésekben is részt vesznek

Kultúra
A színházak zöme a járványügyi veszélyhelyzet alatt is folytatja a szakmai munkát, emellett olyan programokat is indítottak, amelyek segítik, hogy a színházi szféra a lehető legnagyobb mértékben önfenntartó legyen a veszélyhelyzet hónapjaiban – közölte  a Magyar Teátrumi Társaság (MTT), amely közleményében összegezte, hogy szervezetük tagjai milyen közösségi feladatokat vállaltak.

Mint írják, a jövedelem nélkül maradt művészek megsegítésének valamilyen formájához szinte minden színház csatlakozott.

Mindezek mellett a színházak rengeteg olyan feladatot vállalnak az új helyzetben, amely egyébként kívül esik tevékenységi körükön. Számtalan színház készít varrodáiban egészségügyi védőmaszkokat. A helyi önkormányzatokkal, egészségügyi- és szociális intézményekkel együttműködve segítenek az idősgondozásban, a lelki segítségadásban, a fogyatékkal élők támogatásában, olyan feladatokat látnak el, mint a diszpécserszolgálat, sofőrszolgálat, ételkihordás, patikai és egyéb bevásárlás, postai ügyintézés.

A teátrumok nem csupán az irodalmi oktatásban vesznek részt, de a kreatív alkotómunkát is ösztönzik különféle programjaikkal. A segítségadás felöleli az oktatási rendszer valamennyi szintjét: a színházak az óvodapedagógusok, alap- és középfokú intézmények munkája mellett az orvosi és bölcsész felsőoktatást is segítik.

A társadalmi szerepvállalás fontos terepe az online kulturális tartalmak közzététele. A színházi, előadóművészeti szereplők közvetítik a járvány legyőzésében fontos üzeneteket, buzdítanak a járványügyi intézkedések betartására, illetve megfogalmazzák, milyen nagy hálával tartozunk az egészségügyi dolgozóknak – áll a közleményben.

A vállalások sokszínűségére példaként említik, hogy a Veszprémi Petőfi Színház speciális, orvosi szövetből készült sebészeti maszkok varrásába kezdett, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház díszletgyártó műhelyének dolgozói megmaradt anyagokból és bontott díszletelemekből akadálymentesítő rámpát készítettek a Jósa András Oktatókórházban.
A Pesti Magyar Színház társulatának tagjai a SOTE belgyógyász medikus képzésében használatos szituációs videókat készítenek.

A Fórum Színház művészei az óbudai Harrer Nyugdíjas Ház és Klub idős tagjai számára nyújtanak lelki támogatást telefonon, személyes kapcsolattartással.
A Kőszegi Várszínház felajánlotta gépkocsiját a szociális ellátás számára, így munkatársuk szállítja házhoz a gyermekétkeztetésben érintetteknek az ebédet.

A kaposvári Csiky Gergely Színház színes online tartalmai között a Biblia-felolvasásától az ovis tornáig minden korosztály talál kedvére valót – írják a közleményben.

MTI