A reformáció 500. évfordulóját ünneplik a Csokonai Színházban

Kultúra

A Menekülők című történelmi dráma díszelőadásával ünneplik a reformáció 500. évfordulóját október 30-án a Csokonai Színházban. A teátrum, a Tiszántúli Református Egyházkerület és Debrecen városa „Akikre nem volt méltó e világ” címmel tavaly novemberben hirdetett közös drámapályázatot a jeles évforduló alkalmából. 45 érvényes pályamunka közül Győri L. János és Győri Katalin közösen írt műve, a Menekülők nyerte el a pályázat fődíját. A darabot Visky Andrej állítja színpadra. A dramaturgiai munkában édesapja, Visky András volt segítségére.

A Menekülők 1660-ban, Várad eleste után játszódik, amikor a váradi diákok a török dúlást követően Martonfalvi György professzor vezetésével Debrecenbe menekülnek. Ezzel válik a Debreceni Kollégium az „ország iskolájává”. Az 1600-as évek második felében a Kollégium komoly nehézségekkel küzd. A diákoknak nincs elegendő élelmük és megfelelő szálláshelyük, állandók a diáklázadások, fegyveres összeütközések. A török által megsarcolt, kizsigerelt város számára még a megélhetés és saját kollégiumának fenntartása is nagy nehézség, s egy ilyen helyzetben kell a város vezetőinek és a közösség egészének helytállnia, amikor a menekültek befogadásáról van szó.

A dráma a váradiak befogadásának dilemmájáról, illetve a közvélemény által korábban súlyosan félreismert Lippai professzor és Lippainé tragikus sorsáról szól.

A szerzőpáros élete szorosan kötődik a Debreceni Református Kollégiumhoz. Győri L. János kutatóként a Kollégium történetével foglalkozik, Győri Katalin, aki jelenleg a budapesti Baár–Madas Református Gimnázium tanára, a Kollégiumban nőtt fel, hisz édesapja jelenleg is az ott működő gimnázium igazgatója. Elmondásuk szerint egy mai, a történelemkönyvek szárazságától megemelt történet megírása volt a céljuk, mai figurákkal egy olyan korról, amelynek ezidáig nem született irodalmi feldolgozása.

A főbb szerepekben Kiss Gergely Máté, Bacsa Ildikó, Papp István, Kránicz Richárd, Bakota Árpád és Újhelyi Kinga látható.