Színházi programok – április

Kultúra

április 5. 19.00 A mindenségen át – John Lennon emlékműsor

Zenés színházi játék. A két órás előadásban, John Lennon visszaemlékezései és novellái, valamint 25 Beatles dal hangzik el, magyarul és angolul.

Helyszín: Lovarda (Kassai út 26., Tel.: 52/426-180)

 

április 10. 18.00 Arany János: Buda halála – hun rege

Zenés előadás óriásbábokkal 7 éves kortól aggkorig

Nem mindennapos, hogy egy felvidéki magyar színész elnyerje a legjobb férfi színész díját Szlovákiában. Ez történt 2016-ban Gál Tamással. A Csallóközi Vándorok, azaz a CsaVar Színház előadásai kis falvaktól nagyvárosokon át a budapesti Szkénéig láthatók. Gál Tamás, a társulat motorja bár vendégszerepel kőszínházakban – Kassán, Debrecenben, jelenleg leginkább Veszprémben –, munkájának tengelyét a vándorelőadások adják. Olyan halhatatlan irodalmi műveket elevenített meg, adott hozzájuk kulcsot, mint Csokonai Dorottyája, Petőfitől A helység kalapácsa, vagy Arany Jánostól A nagyidai cigányok. Debrecenbe visszajár, legutóbb a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon csavarta ujja köré az ezerfős nézősereget. Arany János életműve, születésének kétszáz éves évfordulója előtt a Buda halála előadással tiszteleg. Hun rege – így Arany János műfajmegjelölése.

Buda bölcsen megosztja a hatalmat öccsével, Etelével – „Légy te, öcsém, a kard, én leszek a pálca” –, ám az ármány/Detre éket ver a két testvér közé – „Azzal Buda romlik, ha Etele épül”…

Rendezte, zenéjét szerezte és előadja: Gál Tamás

Zenész: Mester László Pintyő

Az előadás időtartama: 70 perc

Helyszín: Kölcsey Központ (Hunyadi u. 1-3., Tel.: 52/518-400)

 

április 10. 19.00 A Pillangók Szabadok

Vígjáték Vaszkó Bence, Pregitzer Fruzsina és Bende Kinga Főszereplésével

Az MJ Produkció bemutatja: Leonard Gershe – A pillangók szabadok. Don húszéves, elit családból származó fiatalember, az anyja nyomasztó szeretete elől költözött el otthonról. Egyetlen vágya, hogy bebizonyítsa, képes megállni a saját lábán. A vak fiú önálló, összeszedett kis életét hamar felforgatja a szerelem, amely nem nyeri el az aggódó és szigorú mama tetszését. Az eredmény egy fordulatos jelenetekben és szellemes párbeszédekben gazdag vígjáték. A színdarab Magyarországon a Theatrum Mundi Színházi és irodalmi ügynökség közvetítésével kerül színre.

Kapunyitás: 18.30

Helyszín: Lovarda (Kassai út 26., Tel.: 52/426-180)

 

április 11. 20.15 Royal Opera House 2016/2017 – Drágakövek /Jewels/

Az Apolló moziban ismét élőben jelentkezünk a világ egyik legünnepeltebb operaszentélyéből, a Londoni Királyi Operaházból! Az eladásokat eredeti nyelven, angol felirattal közvetítjük!

  1. évfordulóján, George Balanchine szikrázó balettje éppoly fényesen ragyog, mint az őt inspiráló drágakövek.

Helyszín: Apolló Mozi (Miklós utca 1., Tel.: 52/417-847)

 

április 25. 19.00 Neil Simon: Az utolsó hősszerelmes

Vígjáték három felvonásban, a Fregoli Színház előadása

Barney Cashman, a tisztességes és hű férj úgy dönt, hogy enged évek óta tartó, csillapíthatatlan kíváncsiságának, és egyetlen felejthetetlenül romantikus délutánra próbára teszi saját magát. Házasságtörésre készül. A körülményes figura titokban édesanyja lakására hívja az áhított nőt. Tervez, kalkulál. kombinál. Mesterien készíti elő az izgalmas eseményt, ám mindenre ő sem gondolhat. Az egyetlen délutánból zűrzavaros légyottok sora születik. A téma pikáns, a helyzetek fordulatokkal telik, a feszültséggel pedig az idő szűke játszik, hiszen a lakás csak néhány órára az övék…

Szereplők: Magyar Attila, Molnár Gyöngyi, Pataki Szilvia, Pikali Gerda

Helyszín: Vasutas Egyetértés Művelődési Központ (Faraktár u. 67., Tel.: 52/310-993)

 

április 26. 19.00 Senkiföldje – Színházi előadás

A Pinter művéből készült nagy sikerű Broadway-előadást a londoni West Enden található Wyndham Színházból láthatjuk. A darab egy kiégett alkoholistaíró és egy sikertelen, vén költő, Hirst és Spooner története. Kellemes nyári este van, a két főszereplő egy bárban iszogat, majd az ivást Hirst közeli házában folytatják. Egyre részegebbek, beszélgetésük pedig hamarosan hatalmi játszmává alakul. A költő szerepében a Gyűrűk ura Gandalfjaként ismert Ian McKellen remekel, az írót a kitűnő Patrick Stewart alakítja. Korábban a Godot-ra várva című darabban arattak együtt hatalmas sikert.

A színházi előadást felvételről vetítjük, angol nyelven, magyar felirattal!

Helyszín: Apolló Mozi (Miklós utca 1., Tel.: 52/417-847)