Átadták az új Nyíregyházi autóbusz-telephelyet

Helyi hírek

Befejeződött Nyíregyháza közösségi közlekedésének fejlesztését célzó, CNG-buszok beszerzését, töltőállomás és telephely megépítését magában foglaló program. A több mint nyolcmilliárd forint értékű, száz százalékban uniós támogatású beruházás projektzáró eseményét kedden tartották Nyíregyházán.

A rendezvényen Kovács Ferenc polgármester elmondta, a most lezárult első ütem során még 2018-ban kapta meg a nagyváros azt a 41 CNG-autóbuszt, amely azóta a helyi közlekedésben szolgálja az utazókat. A buszok beszerzését az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program pályázata segítségével valósította meg az önkormányzat, ezt egészítette ki a gázüzemű buszok töltőállomásának és telephelyének megépítése.

A pályázat tartalmazta elektromos buszok beszerzését is, remélhetőleg ezek a járművek hamarosan megérkeznek Nyíregyházára – hangoztatta a városvezető, hozzátéve, a járműveknek biztosított lesz a töltési lehetősége és a szervizháttere az új telephelyen. Fejes Miklós, a Volánbusz Zrt. forgalmi régióigazgatója arról beszélt, a fejlesztéssel a társaság legmodernebb műhelycsarnokát hozták létre Nyíregyházán.

A beruházás során elkészült egy iroda- és portaépület, egy javítócsarnok, 85 db autóbusz-parkoló, egy hulladéktároló és hidegraktár, kialakítottak 40 személygépkocsi-parkolót és 24 kerékpártárolót, és többek között egy 60.000 köbméteres gázolaj-üzemanyagtöltőt is.

A Volánbusz 2018-ban kezdett el egy komoly járműfejlesztési programot, ennek keretében Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 85 új autóbusz állt forgalomba, ez a teljes, 350 darabos létszám huszonöt százalékát jelenti. A CNG-buszállomány kapcsán Fejes Miklós elmondta, idén 164 ilyen meghajtású busz állt forgalomba Szeged, Szolnok, Zalaegerszeg és Budapest vonzáskörzetében. A közeljövőben a Nyíregyházát is érintő elektromos buszbeszerzésekről szólva a szakember hozzátette, jelenleg 102 elektromos busz van a Volánbusz flottájában, ezek a járművek alapvetően a helyi közlekedésben vesznek részt országszerte.

A nyíregyházi CNG-buszokkal a helyi buszflotta ötven százalékát tudták megújítani, az 5 csuklós és 36 szóló, MAN Lion’s City típusú CNG-buszok hozzájárultak a flotta környezetbarátabbá tételéhez és a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez – tette hozzá a Volánbusz Zrt. régióigazgatója.

Jól haladnak az új Nyíregyházi autóbusz-telephely építésének a munkálatai