Németh György

Életműdíjat kapott Németh György szegedi fotóriporter

Helyi hírek Kultúra Ország

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ – a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Fotóriporteri Szakosztályával közösen – 2018-ban Fotóriporteri Életműdíjat alapított, ezt 2023-ban a szegedi Németh György kapta.

Rengeteg tanulás és megfigyelés van a jelentős életmű mögött. A fotóriporteri tevékenységén kívül Németh György nevéhez szorosan hozzátartozik elmélyült, jelentős fotódokumentarista munkássága is. Egyszerűen, a természetes fényeket és a természetes mozdulatokat, a „valóságot” fotózta – írta róla közösségi oldalán a Capa Központ.

A kuratórium tagjai, a Capa Központ, valamint a MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztálya tisztelettel gratulálnak Németh Györgynek! Ahogy ezt teszik a szegedi, megyei és országos sajtóban dolgozó volt kollégái is – Gyuri hosszú évekig volt a Magyar Távirati Iroda fotóriporterként dolgozott.

Rengeteg tanulás és megfigyelés van a jelentős életmű mögött. Számára a fotózás a világ megismerését és a világon való elgondolkodást jelenti. Németh György így fogalmaz: „Ha felemelsz egy gépet, gyakorlatilag bekeretezed a világ egy részét egy bizonyos pillanatában. Szó szerint ellopod, kiválasztod, márpedig, ha választ az ember, akkor gondolkodik.”

Keleti Éva fotográfus mondta Németh György képeiről: „Képek a végtelenről, emberekről, akik a semmi világában élnek, az útról, amit mindenkinek végig kell járni, a magányról és társtalanságról. Békéről és megnyugvásról. Emberekről, akik még tudnak mosolyogni, vidámak és komorak, fiatalok és öregek, mindnyájunk útjairól. Keresztekről és keresztjeinkről, rólunk, emberekről… Mert Egy az Isten. A hitről, tájainkról, miénkről, távoli országokról, mindez a látó ember szemével.”

Életrajz

Németh György Szegeden élő fotográfus, grafikus, karikaturista és tanár. De volt asztalos, autószerelő, lakodalmi fényképész is. Fiatalon a Szegedi Fotóklub KONTAKT alkotócsoport tagja volt. Amatőrként mindig profi szeretett volna lenni, és az is lett: 1990-2010 között dolgozott az MTI Dél-Alföldi régiójának újságíró-fotóriportereként. A Sajtófotó Pályázaton – a sport kivételével – minden kategóriában díjazott volt. Két alkalommal szerepelt a Word Press Photo kiállításon. Dolgozott Iránban, Kubában, Burmában, Vietnámban, Örményországban. Két önálló albuma jelent meg. Grafikusként, karikaturistaként több mint száz könyvben szerepelt. Számos hazai és nemzetközi kiállítást rendeztek munkáiból. Dokumentálta a Szegeden még ma is dolgozó kisiparosok műhelyeit, portrésorozatot készített az itt élő képzőművészekről és több évtizede fotózza a homokháti tanyavilágban élőket.

Jelenleg nyugdíjas, szabadúszó, aki a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán és a Juhász Gyula Pedagógusképző Karán tanít képi kommunikációt.

Tagja a Szebeni-műhely alkotócsoportnak.

Németh György képeit itt és itt nézheti meg a Facebookon.

Nyitókép: Benkő Sándor